Kotmadam Xior behoudt dividendbelofte

Christian Teunissen, de CEO van Xior. ©Tim Dirven

Ondanks de coronacrisis blijven studenten volop op zoek naar een kot, zegt de vastgoedgroep Xior. Na een degelijke eerste jaarhelft herhaalt de specialist in studentenvastgoed zijn eerdere dividendbeloftes.

Tijdens een call met analisten had Xior een maand geleden al aangegeven dat de coronacrisis vooralsnog geen al te grote impact heeft gehad op het bedrijf. Die boodschap herhaalt de vastgoedgroep nog een keer bij de publicatie van de resultaten over de eerste jaarhelft.

Toen midden maart de lockdown van kracht werd, keerden veel studenten naar huis omdat de universiteiten tijdelijk dichtgingen. Maar eens de regels versoepeld werden, kwamen vele jongeren terug en steeg de bezetting aanzienlijk, zegt Xior. Over de eerste zes maanden van dit jaar was 98,04 procent van de vestigingen bezet, nagenoeg evenveel als over heel 2019.

1,36
brutodividend
Xior mikt op een brutodividend van 1,36 euro per aandeel.

Weinig wanbetalers

Het nettohuurresultaat steeg met een derde naar 27,3 miljoen euro. De groep zette eerder wat geld opzij voor wanbetalers, maar de inningsgraad daalde in de eerste zes maanden van het jaar slechts licht van 96 naar 93 procent.

De winst uit de kernactiviteiten van de groep, de EPRA-winst, steeg eveneens met een derde naar 14 miljoen euro. Daarmee zit het bedrijf helemaal op schema, zegt Xior. Het herhaalt zijn verwachting zijn aandeelhouders een 4,6 procent hoger brutodividend uit te keren van 1,36 euro per aandeel.

Verhuur op schema

Ook de vooruitzichten voor de komende maanden zijn opvallend positief. De verhuur voor het komende academiejaar loopt volgens schema, zowel in België, Nederland als Spanje. 'In sommige steden verloopt de verhuur zelfs beter dan verwacht', zegt een woordvoerster. 'We merken ook dat meer studenten besluiten hun huurcontracten te verlengen voor het volgende academiejaar. Dat heeft meerdere redenen: het is om te beginnen veel moeilijker geworden een ander kot te zoeken. Maar we zien ook dat sommigen door de pandemie alsnog beslissen in eigen land te blijven en geen extra jaar in het buitenland gaan studeren. En net als bij de vorige crisis beslist een aantal studenten er nog een jaartje bij te doen, omdat het niet het moment is zich op de arbeidsmarkt te wagen.'

De verhuur voor het komende academiejaar loopt volgens schema, zowel in België, Nederland als Spanje. In sommige steden verloopt de verhuur soms zelfs beter dan verwacht.
Woordvoerster Xior

Helemaal immuun voor corona is Xior niet. Een herwaardering van Spaans en Portugees vastgoed woog voor 2,4 miljoen euro op het nettoresultaat. Daarnaast boekte Xior ook een flink pak uitgestelde belastingvorderingen af op meerwaarden die de groep in theorie kan boeken bij de verkoop van activa. Een puur boekhoudkundige oefening, die geen impact heeft op de cashpositie en het dividendbeleid van de groep, klinkt het. Maar het maakt wel dat Xior netto voor 9 miljoen euro in het rood ging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud