Kwakkelende steengroeve decimeert nettowinst Texaf

Nieuw vastgoed van Texaf in Kinshasa ©rv

De vastgoedactiviteit blijft op alle vlakken groeien, maar de steengroeve Carrigrès lijdt sterk onder uitblijvende investeringen. Op de groeve nam Texaf een forse waardevermindering.

Het halfjaarverslag van de investeringsmaatschappij Texaf, die actief is in Congo, valt opnieuw uiteen in twee sterk verschillende luiken. De vastgoedactiviteit – de bouw en verhuur van luxueuze, beveiligde woningen in Kinshasa - doet het nog steeds goed. De omzet groeide met 8 procent tot 8,9 miljoen euro. De huurinkomsten gingen 9 procent de hoogte in dankzij de verhuur van nieuwe appartementen van de ‘Clos des Musiciens’. De bedrijfswinst klom met 31 procent tot 4,1 miljoen euro, de nettowinst ging 16 procent hoger tot 2,9 miljoen euro.

De zandsteengroeve Carrigrès is een ander paar mouwen. Doordat de Congolese overheid nog amper investeert, is de verkoop van zandsteen verder gedaald, met 47 procent (in waarde) tegenover het al zwakke eerste halfjaar van 2016. De krimpende markt dwong het bedrijf een nieuwe herstructurering door te voeren om zoveel mogelijk de kosten te beperken. Texaf besloot ook een uitzonderlijke waardevermindering van 3,36 miljoen euro uit te voeren op de groeve.

De omzet van Carrigrès halveerde nagenoeg in de eerste jaarhelft en het bedrijfsresultaat kleurde 3,9 miljoen euro rood. Met 2,5 miljoen euro was het nettoverlies kleiner. Dat heeft te maken met een terugneming van uitgestelde passieve belastingen naar aanleiding van de waardevermindering.

De omzet van Texaf in zijn geheel daalde met 1 procent tot 9,1 miljoen euro. Dankzij lagere bedrijfskosten steeg het recurrent bedrijfsresultaat met 4 procent tot 3,6 miljoen euro. Door de waardevermindering op Carrigrès keldert het eigenlijke bedrijfsresultaat met 95 procent tot amper 180.000 euro. De nettowinst bedraagt 326.000 euro, wat 88 procent minder is dan een jaar eerder.

Voor de tweede jaarhelft verwacht Texaf een recurrent bedrijfsresultaat van dezelfde orde van grootte. ‘In dit stadium zijn er geen redenen voor een bijsturing van het dividendbeleid’, klinkt het nog in het persbericht. Texaf heeft de gewoonte het dividend jaarlijks met 20 procent op te trekken.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content