Advertentie

Lotus Bakeries bouwt geen nieuwe fabriek in Meise

De bewuste fabriek brandde in juni helemaal uit. ©BELGA

Koekjesbakker Lotus Bakeries gaat zijn uitgebrande fabriek in Meise niet heropbouwen. De productie verhuist naar de fabriek in Courcelles, die nu al een deel van de verloren productiecapaciteit opvangt. 71 banen staan nu op de tocht, al zijn er binnen de groep mogelijkheden voor wedertewerkstelling.

De bewuste fabriek ging in juni in vlammen op. Lotus Bakeries produceerde er Luikse wafels, vanillewafels en softwafels op 4 productielijnen. De brand brak uit aan de lijn die vanillewafels produceerde. De brandweer probeerde tevergeefs te blussen, maar kon niet beletten dat de fabriek volledig in de as werd gelegd.

Meteen rezen twijfels over het voortbestaan van de fabriek in Meise. Lotus Bakeries kon een deel van de verloren productiecapaciteit opvangen in zijn andere wafelfabriek in Courcelles, nabij Charleroi. Het bedrijf moest ook even de hulp inroepen van collega-wafelbakkers om al te grote problemen te voorkomen. Topman Jan Boone liet al meteen uitschijnen dat het niet zeker was dat de fabriek eenvoudigweg zou heropgebouwd worden.

Netto 10 banen erbij

Er lagen verschillende pistes op tafel. Naast het heropbouwen van de uitgebrande fabriek, onderzocht Lotus Bakeries ook de mogelijkheid om in de buurt van Meise een gloednieuwe fabriek op te trekken. Maar het is uiteindelijk de derde piste, het uitbreiden van de productiecapaciteit in Courcelles, die het gehaald heeft. 'Hierdoor zouden we in staat zijn om de productie van alle wafels en galetten onder te brengen in één grote en efficiënte fabriek', klinkt het.

Het onmiddellijke gevolg is dat 71 banen, 66 arbeiders en 5 bedienden, op de tocht komen te staan. Een collectief ontslag loert om de hoek, maar in een persbericht stelt Lotus Bakeries dat het bereid is om te onderhandelen over wedertewerkstelling binnen de groep. Die heeft momenteel al 43 vacatures openstaan in zijn vestigingen in Lembeke en Oostakker. En na de uitbreiding in Courcelles zullen daar ook 38 vacatures ontstaan, wat het totaal op 81 brengt. Dat betekent dat het Belgische personeelsbestand op termijn met netto 10 banen groeit.

Wet Renault

Jan Boone, topman van Lotus Bakeries, wil zich nog niet uitspreken over de omvang van de investering in Courcelles. 'We zitten nu nog in de informatie- en consultatiefase onder de Wet Renault', zegt hij. 'Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen gaan kiezen voor hertewerkstelling. We gaan dat ook aanmoedigen, want dat zijn goede krachten. Maar ik besef dat dit een moeilijke boodschap is, op sociaal en menselijk vlak.'

Of de fabriek in Meise ook zonder de brand op termijn dan ten dode opgeschreven was, wil Boonen niet gezegd hebben. 'We zaten met twee vestigingen met een relatief kleine productiecapaciteit van zo'n 5 miljoen kilo per jaar', zegt Boone. 'Maar de fabriek in Courcelles is wel groot qua oppervlakte. Gezien de omstandigheden is het logisch dat we dan nu kiezen voor 1 midsize fabriek.'

'Geen sinecure'

De vakbonden zijn minder overtuigd van de plannen van Lotus Bakeries. 'Dit scenario - geen heropbouw in Meise of nieuwe fabriek in de buurt, maar het integreren van de volumes in Courcelles - kenden we niet op zich. Meise werd altijd geloofd voor haar productiviteit. Dat gegeven speelt nu plots geen rol, en men gaat twee nieuwe lijnen opstarten in Courcelles', aldus Luc Debast van het ACV.

Debast is niet echt optimistisch over de kansen van het personeel in andere fabrieken van de groep. 'Dat is geen sinecure. Er is de afstand naar Courcelles (70 tot 90 km) of de site in Lembeke, dit gekoppeld aan ploegenarbeid. Verder is er het element taal en ten slotte moet ook de jobomschrijving matchen. Op dit moment zijn na de brand maar zes of zeven personeelsleden in Courcelles aan het werk', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud