reportage

Minder maatpakken moeten Noordwijk een hart geven

WTC1-toren ©Thomas Ost

Een dertigtal bedrijfjes en organisaties van diverse pluimage nemen de komende weken hun intrek in leegstaande kantoren in de buurt van het Noord-Station. Het is een van vele initiatieven om van de Noordwijk opnieuw een levendige buurt te maken.

De Noordwijk, de meest monotone kantoorwijk van het land, krijgt  een meer divers tintje.

WTC1-toren ©Thomas Ost

Een sound designer, een filmmaker, vzw’s actief op het vlak van juridisch advies aan asielzoekers, internationaal vrijwilligerswerk en armoedebestrijding & solidariteit, producers van tv-series,... allemaal gaan ze (tijdelijk) aan de slag op de zeventiende of de zesentwintigste verdieping van de WTC1-toren van Befimmo.

Ze krijgen het gezelschap van mensen van internetradio, start-ups en een vzw die start-ups ondersteuning geven, een fashion designer, videocasters en photoshoppers, workshops voor kunstprojecten, architecten en landschapsarchitecten en stedenbouwkundige bureaus.

Precies dat WTC-complex stond decennialang symbool van het mislukte megalomane Manhattan-project in de Noordwijk. In de jaren zestig moest een hele volkswijk er verdwijnen om plaats te maken voor een kantorenwijk met 70 torens. Een groot deel van die ambities kon nooit worden gerealiseerd. De hele wijk bleef decennia uit evenwicht.

Up4North


Up4North wil de Noordwijk opnieuw op de kaart zetten. De vzw wordt gesteund en gestuurd door acht grote vastgoedeigenaars in de wijk (AG Real Estate, Allianz, Axa, Banimmo, Befimmo, Belfius Insurance, Immobel en Truvia).

Zij zijn bezorgd. Nochtans blijkt vandaag slechts 3,1 procent van de 1,6 miljoen vierkante meter kantoorruimte in de Noordwijk leeg te staan, blijkt uit cijfers van makelaar Jones Lang LaSalle. Door de verhuis van een aantal bedrijven en het opnieuw op de markt komen van enkele gerenoveerde gebouwen,  zal dat binnen twee jaar wel oplopen tot 8 procent.

De vastgoedeigenaars beseffen maar al dat goed dat die leegstand een grote uitdaging wordt in een tijdperk waarin vrijwel elk bedrijf of organisatie steeds minder kantoorruimte nodig heeft en overal ter wereld wijken met enkel kantoren het steeds moeilijker krijgen.

De bedrijven stellen 5.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte in de Noordwijk ter beschikking  om creatieve ideeën en mensen naar de Noordwijk aan te trekken.

De (weliswaar leegstaande) ruimte worden ter beschikking gesteld tegen spotgoedkope huurprijzen (gemiddeld 35 euro per vierkante meter per jaar). Ter vergelijking. In de wijk worden huurprijzen tot 250 euro per vierkante meter per jaar betaald.

Ontwerpruimte studenten architectuur op 24ste verdieping WTC1 ©Thomas Ost

Studenten architectuur van Sint-Lukas Brussel (KU Leuven) hebben alvast de hele 24ste verdieping van WTC 1 ingepalmd als ontwerpruimte.

Van half december en tot eind januari 2018 heeft Brik er op de zeventwintigste verdieping ook een ‘study space’ voor de examenperiode ingericht.

Gemengde projecten

Kantoren waar mensen werken, kunnen maar leven als er mensen dagdagelijks wonen, is het nieuwe credo. Monotone kantoorwijken zijn out. De toekomst ligt bij de  gemengde projecten.

De kantoortorens WTC 1  en WTC 2 worden tegen 2023 herontwikkeld. De totale oppervlakte (110.000 vierkante meter) wordt behouden, maar een derde zal niet langer kantoorruimte zijn. Er komen daar onder meer 300 woningen.

LabNorth experimenteert met planten in de kantoren ©Thomas Ost

Op de zestiende verdieping van het WTC 1 wordt door LabNorth geëxperimenteerd met planten in kantoren. Er is zelfs een kleine serre ingericht. Cactussen vindt men vooralsnog aan de zuidkant.

Drie bedrijven die samenwerken rond projecten van Up4North (designbureau Vraiment Vraiment, het architectenbureau 51N4E en  de denk- en doetank Architecture Workroom Brussels) doen er aan co-housing.

Op de sokkel van het gebouw wil men een project van urban farming starten.

In de buurt van het Maximiliaanpark wordt ook studentenhuisvesting gebouwd. ©Thomas Ost

Het is de bedoeling om ook meer jeugd in de wijk te brengen. Tussen de weldra verdwijnende WTC 1 en de UpSite, de hoogste woontoren van Brussel aan het Kanaal, wordt een grote blok met de studentenkoten neergezet. Vlakbij liggen het Maximiliaanpark en het al uit zijn voegen barstende Vlaamse schooltje Klavertje.

Verenigingen uit de Noordwijk, kunnen er onder begeleiding van de kinderboerderij van het Maximiliaanpark, in het gebouw North Plaza een atelierplek krijgen om te werken aan evenementen in de wijk die de sociale cohesie moeten bevorderen.

Groen

Veertig jaar lang was de Noordwijk een wijk zonder hart. Maar het tij keert. De inspanningen van de overheid om er een leefbare multifunctionele wijk te maken worden zichtbaar.

Het Rogierplein is grondig vernieuwd, met veel hotels en horeca ©Thomas Ost

Na tien jaar van aanslepende werken is het Rogierplein eindelijk af en niet meer herkenbaar. Met een Hilton, een Crown Plaza, Thon Hotel en weldra een opvolger van de Sheraton, heeft de Noordwijk nu een van grootste hotelclusters in een moderne buurt vlakbij een van de grootste trein- en metroknooppunten van het land. Retail en horeca zullen in de toekomst steeds nadrukkelijker aanwezig zijn in de Noordwijk.

Het Park van de Zenne, een pas geopend groen pareltje ©Thomas Ost

Er wordt ook fors ingezet in het creëren van groene wandelzones. De eerste fase van het Park van de Zenne, in de stijl van New York High Line, werd vorig jaar geopend. Het is een juweeltje. Ambtenaren eten er over de middag hun boterhammen. Er wordt bekeken om de Zenne in de Noordwijk opnieuw open te maken. Ook in het Maximiliaanpark.

Het Blauwe Huizeke, het spoorwachtershuisje, dat de pletwals in de wijk overleefde ©Thomas Ost

Stille kleine getuigen van het verleden wil men beter tot zijn recht laten komen. Zo ook het ‘Blauwe Huizeke’, het spoorwachtershuisje, zonder spoorlijn maar met toch nog enkele meters spoorwegafsluiting uit de tijd dat de Noordwijk nog een levendige volkswijk was.

Optimisme

De kaarten liggen beter dan vroeger voor de Noordwijk. Het Noord-Station profileert zich meer dan ooit als de poort op Vlaanderen.

Geen ander multimodaal knooppunt in het land biedt meer mogelijkheden om snel veel mensen te gaan huisvesten in duurzame gebouwen dan de Noordwijk.

De kaalslag van de jaren zestig kan nu worden uitgespeeld als een voordeel. Veel van die grote kantoortorens zijn op het einde van hun levenscyclus. Ze lenen zich tot drastische ingrepen in de wijk.

De Noordwijk zal ook kunnen genieten van sterke nieuwe trekkers in de omgeving. De Kanaalzone (Willebroekkaai) is in volle herontwikkeling. In het verlengde van de Noordwijk liggen ook de groeipolen Tour & Taxis en komt het geplande kanaalmuseum in de vroegere Citroën-garage. De Picardbrug over het Kanaal moet de wijk een extra toegang geven.

Warm weefsel

Last but not least moet ook het al aanwezige warmmenselijke weefsel in de Noordwijk meer worden uitgespeeld. Het snel groeiend ander gezicht van de Noordwijk is te weinig gekend.

De Brabantstraat, een multiculturele winkelstraat ©Thomas Ost

De Brabantstraat aan de ‘achterkant’ van het Noord-Station, is een van de meest kleurrijke winkelstraten van Brussel.

Allochtone winkeliers van de tweede generatie investeren langzaam maar zeker in de verbetering van hun panden. De impact van e-commerce? Deze klassieke winkelstraat kent nauwelijks leegstand en kopers komen er zelfs vanuit het buitenland.

Weinigen kennen ook de levendige meer ‘Belgische’ buurt met middenklasse en sociale woningen rond de Sint-Rochuskerk. Het is het deel van de Noordwijk vlakbij de Kleine Ring , waar Vincent Company opgroeide en op het pleintje voetbalde, en al jaren springlevend.

De meeste van de 30.000 mensen die in de wijk werken, weten  niet dat er ook een educatieve boerderij aan het Maximiliaanpark is. Dat kent men enkel vanuit de vluchtelingenproblematiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content