Montea beheert meer dan een miljard aan vastgoed

Grote loodsen zorgen bij Montea voor steeds grotere winsten. ©Montea

Een welgemikte kapitaalverhoging en een wachtrij van nieuwe investeringen tillen de totale waarde van het logistieke vastgoed bij Montea snel hoger.

Na een kapitaalverhoging van 160 miljoen euro die meteen in nieuwe projecten werd gepompt, kon logistieke vastgoedspeler Montea  moeilijk dalende cijfers voorstellen. De vastgoedportefeuille werd in de eerste drie maanden van het jaar 132,4 miljoen euro of 15 procent euro meer waard. Al het vastgoed van Montea samen is voor het eerst meer dan een miljard waard.

Door de kapitaalverhoging viel de schuldgraad van het bedrijf van 51,3 procent naar 39,7 procent afgelopen kwartaal. Hoe hoger de verhouding tussen de uitstaande schulden en de waarde van het vastgoed is, hoe minder financiële ademruimte een GVV als Montea heeft.

Dankzij een meer dan stevige bezettingsgraad van 99,1 procent stijgt het EPRA-resultaat, zeg maar de winst uit de kernactiviteit van bouwen en verhuren, met ruim de helft (+53,5%, 10,8 miljoen euro) tegenover een jaar eerder. Per aandeel gaat het om een stijging van 30 procent naar 0,79 euro. Dat komt omdat er op 31 maart gevoelig meer aandelen bestonden dan 12 maanden eerder.

Het bedrijf stelt een dividendstijging in lijn met de EPRA-winst in het vooruitzicht. Ten allerminste wil het de jaarwinst met 5 procent zien stijgen. Het vastgoedbedrijf ligt alvast ver voor op dat schema.

Analistenreacties

Kepler Cheuvreux roemt 'zeer goede management' van Montea in een 'groeiende sector', maar ziet ook dat de waardering van het aandeel hoog ligt. De vastgoedanalisten hanteren een 'afbouw'-advies vanuit de redenering dat de recente rally van het aandeel wel een time-out verdient. 12 maanden geleden was de beurskoers ongeveer 43 euro, vandaag is dat 77 euro.

Bij KCB Securities kan na de kwartaalcijfers het koersdoel stijgen van 67 naar 72 euro, maar dat verandert niets aan het houden-advies. Vastgoedspecialist Alexander Makar stipt aan dat de operationele winstmarge stijgt en zal blijven stijgen, onder meer omdat Montea zonnepanelen op zijn gebouwen legt. Volgens Makar blijft Montea bescheiden over zijn eigen groeivooruitzichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect