Nieuwe hoop voor Oostends Thermae Palace

Foto boven: De Koninklijke Gaanderijen zoals die er vandaag uitzien. Foto onder: De Gaanderijen na de geplande renovatie. ©Thomas De Boever

Het verwaarloosde Oostendse hotel Thermae Palace lijkt dan toch gerenoveerd te worden. De familie Vanmoerkerke, de huidige uitbater, ligt in poleposition om het te kopen en te renoveren tot een luxehotel.

Wie over de zeedijk in Oostende wandelt, kan er niet naast kijken. De Koninklijke Gaanderijen staan in stellingen en wie in het iconische Thermae Palace een kijkje gaat nemen, ziet vooral vergane glorie. Nochtans was het hotel ooit een parel aan de kroon van de koningin der badsteden. Het beroemde gebouw, aan de bijna 400 meter lange Koninklijke Gaanderijen op de zeedijk, straalt de grandeur van het interbellum uit, toen Oostende floreerde.

De stad Oostende en het Vlaams Gewest - elk voor 50 procent eigenaar van het hotel - weten al langer dat het Thermae Palace dringend aan renovatie toe is. Maar ze zijn niet bereid de kosten van zo’n enorm project - 70 tot 80 miljoen euro - te betalen. Daarom werd in 2016 een zoektocht naar een privéinvesteerder gestart. De winnaar wordt de eigenaar van het hotel en kan rekenen op 10 miljoen euro subsidies voor de restauratie.

80 miljoen
renovatie
De renovatie van het Thermae Palace zou 70 tot 80 miljoen euro kosten.

Maar de zoektocht loopt veel moeilijker dan verwacht. Drie kandidaten dienden zich aan: de bouwgroep Willemen, de Britse vastgoedontwikkelaar CHB Red, die in handen van de Duitser Rolf Evers is, en de familie Vanmoerkerke, die nu al het hotel uitbaat. Geen van de drie projecten voldeed in een eerste fase.

Intussen zijn ‘voorlopige exclusieve gesprekken’ opgestart met de familie Vanmoerkerke. De twee andere kandidaten krijgen volgens bronnen de financiering van hun project niet rond. Willemen rekende op Qatarese investeerders, maar kan die blijkbaar niet over de streep trekken. ‘Toch zijn ze officieel nog niet uit de race’, zegt een bron. Het project van de familie Vanmoerkerke heeft nog geen groen licht gekregen van de commissie die daarvoor bevoegd is.

Twee binnenzwembaden

Die commissie, die rekening houdt met de mate waarin het monument in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld, vindt het belangrijk dat het Thermae Palace vooral een hotel blijft en geen appartementencomplex wordt. Ze struikelt over het aantal residenties voor een langer verblijf - zo’n 80 - in de grootse plannen van de Vanmoerkerkes.

©rv

De familie, die de thermen in hun oorspronkelijke staat wil herstellen, heeft die residenties evenwel nodig om haar project rendabel te maken. Ze mikt ook op zo’n 100 hotelkamers, twee binnenzwembaden, een buitenzwembad en spa- en wellnessfaciliteiten. Ze zet voor de renovatie het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz in, dat ook het Rijksmuseum in Amsterdam renoveerde met een hedendaagse invulling.

Om alsnog groen licht te krijgen van de commissie werken de Vanmoerkerkes volop aan aanpassingen aan hun project. ‘De kinderen van Mark Vanmoerkerke - Olivia en William - zijn bereid ver te gaan in de aanpassingen. Alleen Mark Vanmoerkerke doet nog moeilijk’, zegt een bron.

De bron verwacht niet dat het stadsbestuur van Oostende - dat samen met Vlaanderen de ultieme zegen moet geven - op zijn plan B zal moeten terugvallen. In de stadsbegroting is in een bedrag voorzien voor de renovatie van de Gaanderijen. Dat volstaat niet voor de volledige renovatie, maar is genoeg om hier en daar wat oplapwerk te verrichten. De eigenaars - de stad en de Vlaamse regering - zouden in dat geval samen met de uitbaters van het hotel knopen moeten doorhakken.

Verkiezingen

Een andere vraag is of de goedkeuring door het Oostends stadsbestuur een formaliteit wordt. ‘Ik verwacht geen politieke spelletjes’, zegt een bron. Eén ding is zeker: huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) zou dit project het liefst nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober realiseren. Maar dan moet hij wel Bart Tommelein (Open VLD), nu nog samen in een coalitie met Vande Lanotte in Oostende maar ook de uitdager van de burgemeester in oktober, mee krijgen. Tommelein zit zowel in de Vlaamse regering als in het Oostends stadsbestuur, de twee eigenaars van het hotel.

Als het project van de Vanmoerkerkes groen licht krijgt, zal de renovatie drie tot vijf jaar duren. Met een beetje geluk kunnen de Oostendenaars vanaf 2021 opnieuw langs de zeedijk wandelen met uitzicht op een Thermae Palace waar ze niet langer beschaamd over hoeven te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content