Advertentie

Opnieuw Chinese vastgoedgroep in de problemen

Woontorens in Peking. ©AFP

Fantasia, een middelgrote Chinese vastgoedgroep, maakte bekend zijn schuldverplichtingen niet te kunnen nakomen. Het is een teken dat de problemen in de Chinese vastgoedsector verder reiken dan de mastodont Evergrande, die al enkele weken spartelt om zijn hoofd boven water te houden.

Fantasia, in omvang een vijfde van Evergrande, liet weten een internationale obligatie van 206 miljoen dollar die maandag op vervaldag kwam, niet te kunnen terugbetalen. Dat komt neer op een formele bekentenis dat het in gebreke blijft. Amper een week geleden had Fantasia de beleggers nog verzekerd geen liquiditeitsproblemen te hebben.

De groep heeft de komende maanden in principe nog 1,9 miljard dollar betalingsverplichtingen op schulden die ze aanging op de internationale financiële markten en een klein miljard dollar op binnenlandse obligaties.

Het Fantasia-aandeel werd dinsdag geschorst op de beurs van Hongkong. Maandag was ook al de notering van Evergrande geschorst. Die schorsing werd dinsdag verlengd, zonder dat die groep met een verklaring kwam.

Domino-effect

De problemen van Fantasia voeden de vrees op de financiële markten dat nog meer Chinese vastgoedgroepen beginnen te wankelen. Die nemen een groot deel van de Aziatische markt voor hoogrentende obligaties voor hun rekening. Er wordt gevreesd voor een domino-effect dat ook Chinese banken in een lastig parket kan brengen.

De autoriteiten in Peking zetten druk op de vastgoedgroepen om hun enorme schuldhefboom te verminderen. Door die hefboom kende de Chinese vastgoedsector het voorbije decennium een geweldige boom, en was hij een belangrijke motor van economische groei in het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud