Advertentie

Pandemie geeft Montea stevige rugwind in 2020

Montea ontwikkelt bij Schiphol het eerste leveringscentrum voor Amazon. ©Montea

'E-commerce' en 'nearshoring'. Dat zijn net als bij WDP ook bij de andere grote logistieke speler Montea de twee woorden achter een sterk pandemiejaar.

Terwijl uitbaters van winkelcentra zoals Wereldhave Belgium midscheeps getroffen zijn door de pandemie in 2020, geldt voor logistieke spelers het omgekeerde. Net als bij WDP zette de pandemie ook bij Montea vorig jaar een turbo op het bedrijfsmodel. Met dank aan twee woorden.

Eén: e-commerce. De wereld zat verplicht thuis tijdens de (harde of zachte) lockdowns en deed van thuis online de boodschappen, een trend die deels structureel is en de pandemie zal overleven. Een voorbeeld: Montea mag nabij Schiphol het eerste leveringscentrum in de Benelux voor de 'alleswinkel' Amazon bouwen.

Twee: nearshoring. De pandemie onderstreepte bij veel logistieke spelers de kwetsbaarheid van aanvoerlijnen, waardoor ze nu bij voorkeur dichter bij huis voorraden aanleggen.

Meerwaarden

Magazijnen zijn, in contrast met winkelcentra, door de opmars van e-commerce een stuk meer waard geworden.

Het resultaat is bij Montea net zoals bij WDP en VGP een serie plusjes in de resultatenrekening. De courante nettowinst per aandeel steeg met 7 procent naar 3,50 euro per aandeel, het dividend gaat 11 procent hoger naar bruto 2,83 euro.

De courante winst is exclusief een forse boekhoudkundige meerwaarde van 107 miljoen op de bestaande portefeuille van magazijnen. Die zijn, in contrast met winkelcentra, door de opmars van e-commerce een stuk meer waard geworden. Dankzij de meerwaarden en de nieuwe projecten steeg de waarde van de portefeuille in 2020 met ruim 200 miljoen of 18 procent naar 1,36 miljard euro.

Voor 2021 rekent het management op een verdere groei van de portefeuille naar 1,45 miljard euro. De courante winst en het dividend moeten met 5 procent toenemen, tot respectievelijk 3,68 en 2,96 euro per aandeel.

Die groei zit al in de koers. Het aandeel Montea sloot woensdag op 102,20 euro. En noteert dus tegen een premie van 94 procent op de nettoactiefwaarde van 52,78 euro per aandeel. Dat is vergelijkbaar met de premie van 100 procent bij WDP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud