nieuwsanalyse

‘Plezier is dividend van investering in landbouwgrond'

©REUTERS

Belgische vermogende families investeren fors in landbouwgrond en bossen om hun vermogen te diversifiëren. Sinds kort steken ze ook de grens over, zeggen specialisten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De prijzen van landbouwgrond in ons land zijn de jongste vijf jaar ruim 20 procent gestegen. Vooral in West-Vlaanderen zijn de vruchtbare gronden erg gegeerd en worden prijsstijgingen van bijna de helft genoteerd. De kopers van landbouwgrond zijn niet alleen boeren die hun areaal in de typische aardappelen- en groenteregio willen uitbreiden, maar ook bemiddelde Belgische families die grond als diversificatie van hun patrimonium zien.

Ook in Frankrijk en het VK duiken Belgische kopers voor landbouwgrond op, van akkers, wijngaarden tot bossen, valt te horen bij Agrifrance, de afdeling van BNP Paribas Private Banking die de vinger aan de pols van de markt houdt.

3
procent
De jongste tien jaar leverden Franse landbouwgrond en wijngaarden investeerders een jaarlijks rendement van 2 tot 3 procent op. Bij bossen was dat met 1 procent nog minder.

Al moeten de investeerders het niet doen voor het directe rendement, blijkt uit de statistieken. ‘De jongste tien jaar leverden Franse landbouwgrond en wijngaarden investeerders een jaarlijks rendement van 2 tot 3 procent op. Bij bossen was dat met 1 procent nog minder’, zegt Benoît Léchenault, de directeur van Agrifrance.

Wedden op juiste boom

Investeerders halen directe inkomsten uit landbouwgrond via de pachtprijs die de boer betaalt, voor wijngaarden betaalt de wijnbouwer een vergoeding. De opbrengst van bossen hangt af van de verkoop van hout, een product waarvan de prijs fors kan schommelen. Daar komt het erop aan op de juiste boom te wedden. De prijs van eikenhout is in tien jaar 63 procent gestegen, voor beuk bleef de toename beperkt tot 22 procent, stipt Léchenault aan.

Toch maken zulke investeringen bij rijke families met een vermogen van meer dan 5 miljoen euro vaak 5 tot 10 procent van het patrimonium uit. ‘Grond wordt meestal gekocht om door te geven aan de kinderen, en er zijn soms ook fiscale voordelen. Vaak is het uiteindelijke rendement wel hoog als de grond met een mooie meerwaarde verkocht kan worden’, zegt Léchenault. In Frankrijk gaat het om ruim 5 procent voor akkers en bossen, en tussen 3 en 10 procent voor wijngaarden.

Toch blijft het aandeel van investeerders in de totale rurale vastgoedtransacties beperkt. Het grootste deel van de transacties gebeurt door professionelen in de sector die hun bedrijf willen uitbreiden. Zij halen vaak een hoger rendement uit de grond dan investeerders.

Engelse wijngaarden

Léchenault merkt de jongste tijd dat meer Belgische families de Franse grens oversteken om bossen te kopen. ‘In Wallonië lopen de prijzen al op tot 20.000 euro per hectare, terwijl dat over de grens maar 8.000 euro is. Af en toe zien we ook Belgen in de wijnregio Bordeaux.’

Belgische families kopen Franse bossen omdat die goedkoper zijn dan Waalse.
Benoît Léchenault
Directeur Agrifrance

Net als voor vastgoed geldt dat de locatie cruciaal is. Een hectare wijngaard in de beste stukken van de regio Bordeaux kan voor miljoenen van de hand gaan, terwijl appellations als Muscadet slechts 6.000 euro per hectare halen.

Een opmerkelijke trend is dat Franse wijnhuizen volop investeren in Britse gronden die ideaal zouden zijn om wijn te verbouwen. Ligt het aan de opwarming van de aarde? ‘Misschien, maar al in de tijd van de Romeinen werd daar wijn verbouwd’, zegt Ralph Crathorne, van het adviesbureau Strutt & Parker. De Britten zijn sowieso wijnliefhebbers. Ze zijn zowel in volume als in waarde de op een na grootste invoerder.

Jagen

Bij investeringen in landbouwgrond geldt dat de investeerder er vaak ook persoonlijk genot wil aan beleven. ‘Dat zie je heel goed in Engeland’, zegt Crathorne. Hij kent ook Belgische families die duizenden hectaren landbouwgrond kopen in Engeland. ‘De gronden hebben er verschillende functies. Er is de landbouwopbrengst, de mogelijkheid tot jagen, soms wat toeristische diversificatie, maar ook de recreatieve kant’, zegt Crathorne.

‘Investeerders steken soms voor een weekend het Kanaal over om alleen of met vrienden in hun enorme domein te jagen of met een 4x4 tochten te maken. Dat plezier is vaak de grootste opbrengst van de investering.’

Investeerders steken soms voor een weekend het Kanaal over om alleen of met vrienden in hun enorme domein te jagen of met een 4x4 tochten te maken. Dat plezier is vaak de grootste opbrengst van de investering.
Ralph Crathorne
Adviesbureau Strutt & Parker.

De jachtrechten verkopen, levert vaak niet al te veel op. ‘De commerciële jacht doet het niet zo goed. De wildpopulatie stijgt, maar het aantal jagers daalt. In Frankrijk brengen jachtrechten gemiddeld 30 euro per hectare op. Dat is meer een extraatje dan een echt onderdeel van het rendement’, vindt Léchenault.

Het idee om een tastbaar bezit te hebben waarop je kan lopen en waarvan je kan zeggen: ‘Dit is allemaal van mij’, speelt ook bij grondinvesteerders in België een rol, zegt Jan de Keyser, de landbouwspecialist van BNP Paribas Fortis.

Effect betonstop

De stijging van de prijzen in West-Vlaanderen, waar tot 100.000 euro per hectare landbouwgrond wordt betaald, toont aan dat landbouwgrond er erg gegeerd is.

Zijn die prijzen nog wel realistisch, aangezien de opbrengst van de boeren uit de gewassen toch niet spectaculair kan stijgen? ‘Het economische rendement van de grond en de vastgoedwaarde zijn wel flink uit elkaar gegroeid’, geeft de Keyser toe. ‘Maar twintig jaar geleden waren daar ook al vragen over. En de prijzen zijn in België nooit gedaald. Maar misschien doet de betonstop de vraag wel wat zakken.’

Een reden waarom de landbouwgrond in West-Vlaanderen het zo goed doet, is de impact van de aardappelensector. ‘Door de samenstelling van de grond en door het klimaat is het een van de beste regio’s ter wereld. Er is een zeer grote kennis en met tal van grote bedrijven is de logistieke keten er goed uitgebouwd. Dat maakt het tot een uniek ecosysteem.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect