Retail Estates herhaalt belofte om dividend op te trekken

Jan De Nys, topman van Retail Estates. ©RV DOC

Retail Estates inde in het eerste kwartaal van zijn boekjaar ruim een tiende meer huurinkomsten. De baanwinkelspecialist bevestigt zijn voornemen het dividend met 3,5 procent te verhogen.

Baanwinkels blijven voorlopig goed beschermd tegen de opmars van ecommerce, en daar zijn de cijfers van Retail Estates een goed voorbeeld van, oordelen de analisten. De verhuurder van winkelpanden buiten de stad zag zijn netto-huurresultaat in het eerste kwartaal van zijn boekjaar met 11,1 procent aandikken tot 25,6 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht, ook al brokkelde de bezettingsgraad lichtjes af van 98,3 naar 98 procent.

Ook de operationele winstgroei (EPRA) met 12,4 procent tot 16,3 miljoen euro klopte de prognoses. De winst per aandeel steeg iets bescheidener, met ruim 5 procent van 1,34 naar 1,41 euro. Dat komt omdat het aantal aandelen steeg. Retail Estates nam voor 97 miljoen euro 56 panden over in Breda, Naaldwijk en Zaandam, en betaalde die overname deels in 750.000 nieuwe aandelen. De analisten zijn zeer te spreken over die operatie. 'Retail Estates slaagde er in een grote deal in Nederland te sluiten tegen een aantrekkelijk huurrendement van 7 procent. De overname draagt ook bij tot een bredere en meer gebalanceerde geografische aanwezigheid', oordelen Jan Opdecam en Alexander Makar van KBC Securities.

De portefeuille groeide door de operatie tot 1,6 miljard euro. Op termijn wil de groep de grens van 2 miljard bereiken. De intrinsieke waarde per aandeel volgens de EPRA-normen daalde lichtjes tot 61,70 euro, omdat Retail Estates de transactiekosten voor de Nederlandse overname moest afschrijven. De financieringskosten daalden van 2,31 naar 2,21 procent.

Dividend

Retail Estates herhaalt zijn belofte om het brutodividend dit jaar met 3,5 procent te doen aandikken tot 4,40 euro. KBC Securities denkt zelfs dat het 4,50 euro zal worden, wat een payout-ratio van 80 procent zou vertegenwoordigen.

KBC Securities raadt aan de aandelen op te bouwen. ING gaat niet verder dan een 'houden'-advies. Door de sterke staat van dienst en omdat Retail Estates al sinds de beursgang in 1998 elk jaar zijn dividend optrekt , is het aandeel een stuk duurder dan de gemiddelde Europese winkelverhuurder. Retail Estates noteert met een premie van 18 procent tegenover zjin intrinsieke waarde, de Europese sectorgenoten met een korting van 27 procent. Daarin zitten echter ook veel specialisten in stadswinkels, die het veel harder te verduren hebben door de ecommercestorm.

Jan De Nys, de topman van Retail Estates, zei in onze CEO Talks eind vorig jaar dat baanwinkels hun succes onder meer te danken hebben aan de veel lagere huurprijzen dan stadswinkels, de goede bereikbaarheid met de wagen, de gratis parking, en de vlucht van dienstenbedrijven en vrije beroepen uit de steden. Daarnaast mikken veel ketens op de combinatie van fysieke winkels met ecommerce.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud