Advertentie

Shurgard komt dividendbelofte na

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De opslagruimteverhuurder Shurgard maakte maandagnamiddag zijn jaarcijfers bekend, nadat die resultaten in beperkte kring uitgelekt waren en de beurshandel stilgelegd werd.

Shurgard had zich de publicatie van zijn eerste jaarrapport sinds de beursgang in oktober vorig jaar wellicht anders voorgesteld. De jaarcijfers raakten in beperkte kring verspreid, waarna de financiële toezichthouder FSMA ingreep en de beurshandel stillegde. De koers stond toen met een verlies van 3,7 procent op de tabellen. Het bedrijf besliste dan maar om de cijfers, die pas dinsdagochtend verwacht werden, vervroegd te publiceren.

De opslagplaatsverhuurder sluit 2018 af met een operationele winst (volgens de EPRA-definitie voor vastgoedbedrijven) van 99,3 miljoen euro. Dat is 1,3 procent minder dan een jaar eerder, maar wel hoger dan de 95 miljoen euro die het bedrijf bij de beursgang als minimum beloofde.

Het bedrijf stelt een dividend van 22 eurocent per aandeel voor. Dat komt neer op een dividendrendement van 3,8 procent (herberekend op jaarbasis) tegenover de intekenprijs van 23 euro bij de beursgang. In totaal gaat het om 19,9 miljoen euro. Dat komt neer op 20 procent van de EPRA-winst, zoals aangekondigd bij de beursintroductie.

Volgens Shurgard liggen de financiële prestaties daarmee in de lijn met de guidance die het eerder gaf voor 2018. De operationele prestaties kwamen in het vierde kwartaal zelfs boven de verwachtingen uit.

Voor 2019 kondigt het bedrijf aan 80 procent van de EPRA-winsten te zullen uitkeren als dividend, met een tussentijdse halfjaarlijkse betaling. Ook die doelstelling werd bij de beursgang vooropgesteld. Shurgard wil zich als stabiel dividendaandeel profileren.

Oorlogskas

De aanbieder van opslagruimte kwam eind vorig jaar naar de beurs van Brussel. Dat gebeurde tijdens de salamicrash van de wereldbeurzen in de laatste weken van het jaar, maar toch zakte het aandeel nooit onder de intekenprijs.

Vlak voor de handel werd stilgelegd beliep de koerswinst al 17,7 procent tegenover de prijs bij de beursgang. Dankzij de beursgang, die overigens ruim 4 miljoen euro kostte, heeft het bedrijf nu 251 miljoen euro in kas die het kan gebruiken voor overnames.

De hoofdzetel van het bedrijf is in Luxemburg, maar het koos voor België omdat een plaatsje in de Bel20 haalbaarder is dan de CAC40 in Parijs.

Wat is 'EPRA'-winst?

Het is een foeilelijke term die bij zowat alle beursgenoteerde vastgoedbedrijven opduikt: de 'aangepaste EPRA-winst'. Een mondvol die enige duiding verdient. EPRA staat voor European Public Real Estate Association, de belangenvereniging van de Europese sector. Die vaardigde aan zijn leden richtlijnen uit om de resultaten van diverse spelers in verschillende landen beter vergelijkbaar te maken. 

Het nettoresultaat volgens die EPRA-definitie is de belangrijkste operationele winstdefinitie van een vastgoedbedrijf en vormt doorgaans de basis voor het jaarlijkse dividend.

Het aangepaste resultaat maakt abstractie van twee boekhoudkundige meer- of minwaarden die het nettoresultaat van een beursgenoteerde vastgoedbeheerder alle richtingen doen uitzwiepen, maar geen invloed hebben op het 'cash' resultaat. Het gaat om de markttoets van zowel de portefeuille als de rente-indekking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud