Shurgard naar Euronext tegen onderkant prijsvork

©Wim Kempenaers

De beheerder van stockageruimtes trekt naar Euronext Brussel tegen 23 euro per aandeel. De eerste notering is voorzien voor maandag.

De introductieprijs ligt aan de onderkant van de prijsvork van 23 à 28 euro waarmee Shurgard naar beleggers trok. Maar in tegenstelling tot andere bedrijven zoals Tencent Music en Leaseplan zet de beheerder van stockageruimtes met zijn beursplannen wel door.

Shurgard haalt via de plaatsing van de nieuwe aandelen 575 miljoen euro op, inclusief overtoewijzingsoptie (het bijdrukken van extra aandelen). De netto-opbrengst ligt evenwel lager, want de kosten gelinkt aan de operatie zijn niet min: van de opbrengst zal niet minder dan 24,2 miljoen euro betaald worden aan allerhande commissies - dat komt overeen met meer dan 4 procent van het opgehaalde bedrag.

Op basis van de introductieprijs bedraagt de marktkapitalisatie van Shurgard 2,04 miljard euro. Het percentage vrij verhandelbare aandelen ('free float' in het vakjargon) op Euronext Brussel zal 28,1 procent bedragen. De Amerikaanse meubelbewaarder Public Storage en het Amerikaanse pensioenfonds New York Common Retirement Fund blijven de referentieaandeelhouders van het bedrijf.

Schulden

Het geld dat Shurgard op de beurs ophaalt, wil het onder meer gebruiken om schulden af te lossen. Mede door de overname van het Britse Kensington belopen de schulden nu 4,3 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda). Daarnaast sluit het bedrijf verdere overnames niet uit en wil het op eigen kracht groeien. De focus ligt op het versterken van de positie in aantrekkelijke stedelijke gebieden, in het bijzonder Londen, Parijs en Berlijn.

Shurgard Europe is een uitbater van opslagruimtes in zeven Europese landen, waaronder België. In die magazijnen kunnen mensen spullen voor korte of lange termijn opslaan. Bijvoorbeeld als tussenoplossing bij een verhuizing. De hallen staan meestal in hoofdsteden of in de buurt van die steden.

De groep, die gebaseerd is in Luxemburg, telt 228 stockagehallen. Ze zijn in het straatbeeld herkenbaar aan de aanpalende vuurtoren (zie foto). Samen zijn Shurgards hallen goed voor 1,1 miljoen vierkante meter opslagruimte. In België telt de groep 21 hallen en is ze marktleider met een marktaandeel van 25 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect