opmerkelijk

Sloophamer tegen langst leegstaande ziekenhuis

Louis Tobback (links) en schepen Carl Devlies. ©ResiTerra

Na 43 jaar gaat een van de bekendste stadskankers van Vlaanderen, het Sint-Pietersziekenhuis in Leuven, tegen de vlakte. Het maakt plaats voor de Hertogensite.

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) en de schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) hebben woensdag zelf als eerste de sloophamer tegen het oude Sint-Pietersziekenhuis gezet. Met die symbolische daad - de eigenlijke sloopwerken starten pas later - luidden ze het einde in van een stadskanker die maar liefst 43 jaar een doorn in het oog van velen was.

Het Sint-Pietersziekenhuis werd gebouwd tussen 1955 en 1983. In de jaren 70 werd een vleugel met een toren aan de kant van de Brusselsestraat, die de bijnaam 'de Gele Olifant' kreeg, gebouwd. Maar door het moratorium op bedden dat in die periode werd doorgevoerd, werd die vleugel nooit afgewerkt of gebruikt. Begin jaren 70 begon de KU Leuven bovendien met de uitbouw van het UZ Gasthuisberg aan de rand van de stad.

Stadsontwikkeling

Tobback, nog tot 1 januari burgemeester van Leuven, had altijd gezegd dat hij niet zou rusten als burgervader voor het gebouw tegen de vlakte kon gaan. Dat zal nu gebeuren. De sloopvergunning is goedgekeurd en de werken starten in de loop van volgend jaar. Eerst moet onder meer het asbest uit het gebouw worden verwijderd. Pas in 2020 zal de sloop voltooid zijn.

In de plaats komt een grootschalig stadsontwikkelingsproject, de Hertogensite. Die is met een oppervlakte van bijna 7 hectare een van de grootste van Vlaanderen. Er komen meer dan 500 woningen, commerciële ruimtes en andere projecten. Op de plaats van het ziekenhuis zal een podiumkunstenzaal verrijzen. Het hele project is in handen van het vastgoedbedrijf Resiterra.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud