Advertentie
Advertentie

Sluiting dreigt voor twee woon-zorgcentra op 'zwarte lijst'

©Sven Hoppe/dpa

Een sluiting dreigt voor twee woon-zorgcentra op de 'zwarte lijst' van de Vlaamse overheid. Dat schrijft De Standaard donderdag.

De Vlaamse overheid heeft al twee jaar een lijst met woon-zorgcentra waar herhaaldelijk problemen zijn vastgesteld en die daarom onder verhoogd toezicht staan.

Met twee van de dertien op die lijst is het geduld op. Het gaat om woon-zorgcentrum Ofelia in Overijse en residentie Beauprez in Geraardsbergen. 'Na herhaaldelijke inspecties blijken er nog altijd te veel tekorten te zijn', zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in De Standaard. 'En we zien geen perspectief, geen wil of geen scenario tot verbetering.'

Na herhaaldelijke inspecties blijken er nog altijd te veel tekorten te zijn.
Joris Moonens
Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Ofelia stond in 2019 al op de zwarte lijst, maar pakte die problemen aan. Tijdens de eerste coronagolf moest echter een crisismanager worden gestuurd omdat er onvoldoende aansturing van het personeel was en 'totaal geen krachtdadig beleid'. Het personeel had toen ook een zoekactie moeten houden, omdat een bewoner een tijdje 'verdwenen' was. Een commissie moet binnenkort nog een finaal advies geven over de sluiting.

Beauprez

Bij residentie Beauprez, een groep serviceflats met 74 woningen, is de procedure tot sluiting wel al rond. 'Er verblijven mensen die zwaarder zorgbehoevend zijn dan de zorg die deze woningen kunnen bieden', zegt Moonens.

Opvallend is dat twaalf van de dertien woon-zorgcentra op de zwarte lijst in privéhanden zijn. 'We kunnen dat alleen maar vaststellen', zegt Moonens. 'Misschien spelen daar andere prioriteiten of is de personeelsbezetting daar anders.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud