Advertentie
analyse

Tour & Taxis, de nieuwe goudmijn van AvH

Tour&Taxis ©Kristof Van Accom

Door de crisis heeft Ackermans & van Haaren langer dan verwacht moeten zaaien om in vastgoed te oogsten. Met Tour & Taxis heeft het nu wel echt prijs.

Extensa (100 procent Ackermans & van Haaren) begon ooit als verkavelaar en ontwikkelaar van woonwijken. Die activiteit blijft bestaan. Veruit de belangrijkste activiteit is projectontwikkeling, grotendeels op twee grote sites: Tour & Taxis in Brussel en Cloche D’Or in Luxemburg. In 2001 kreeg Ackermans & van Haaren voor een prikje 50 procent in handen van Tour & Taxis. De ontwikkelaars Jan Lisman en Eric De Vocht hadden elk 25 procent.

Vanaf 2006 kwamen de eerste inkomsten. Het Koninklijk Pakhuis (44.000 m², vooral kantoren, met als grootste huurder Mediafin/De Tijd) en de Sheds voor evenementen, worden met succes verhuurd. Dat geeft al jaren mooie recurrente inkomsten. Daarvan zag je niet veel in de resultaten van AvH. De investeringsgroep moest voortdurend investeren in de basisinfrastructuur en wachten op de volledige bestemming van de site van 30 ha.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

Door de verhoging van haar participatie van 50 procent naar 100 procent in Tour & Taxis begin 2015  komt er bij Ackermans & van Haaren al een latente meerwaarde van 42 miljoen euro (op de eerste 50 procent die AvH al bezat) naar boven in het lopende boekjaar.

Vandaag komt er een stroom van concrete projecten op gang die volgens Luc Bertrand, de topman van Ackermans & van Haaren, vrij recurrent zal zijn. Het gebouw van Brussel Leefmilieu ('de broodrooster') werd opgeleverd in 2014. De verkoop aan Integrale voor 72 miljoen euro leverde al een mooie meerwaarde op.

Binnenkort volgt de Meander, de nieuwe hoofdzetel van de Vlaamse administratie (de officële naam wordt bij de opening 'Herman Teirlinck'), en gefaseerd, de ongeveer 1.200 woningen die zijn voorzien op de site. De eerst reeks woningen die werden te koop gesteld, waren in de kortste keren verkocht. 'Geloof me. Hier wacht AvH nog een mooie stroom aan meerwaarden die jarenlang verscholen zaten in onze balans', verklaarde Luc Bertrand eerder aan De Tijd.

En dan is ook nog het potentieel van de Gare Maritime, met een potentieel van 40.000 m². 'Dat wordt iets speciaals met retail, maar geen klassiek shoppingcenter. Dat past niet in de kwaliteit die we nastreven op de site. Kijk naar het park van 9 ha in aanleg'.

Ackermans & van Haaren stapte ook in de ontwikkelaar Atenor (11 procent) en de vastgoedgroep Leasinvest (30 procent). Het is ook in 2009 begonnen met de rusthuisuitbater en -vastgoedeigenaar Anima Care.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud