Advertentie
Advertentie

VGP tankt 600 miljoen met eerste groene obligatie

Een logistiek park van VGP in Nijmegen. ©VGP

VGP heeft 600 miljoen euro opgehaald via de uitgifte van een groene obligatie. De vraag naar het schuldpapier van de logistiekvastgoedspeler was bijna drie keer hoger dan het aanbod.

De eerste groene obligatie van VGP is een succes. De inschrijvingen lagen ruim 2,7 keer hoger dan het maximumbedrag van 600 miljoen dat de logistiekvastgoedontwikkelaar wilde ophalen. Dat betekent dat beleggers voor ruim 1,6 miljard euro intekenden.

De obligaties hebben een looptijd van acht jaar. De brutocoupon bedraagt 1,5 procent en het nettorendement na roerende voorheffing 1,05 procent. De opbrengst dient om lopende projecten te herfinancieren en nieuwe te ontwikkelen. 'We willen onze klanten in al voorverhuurde parken hernieuwbare energie aanbieden en nieuwe parken ontwikkelen die voldoen aan hoge energienormen', zegt CEO Jan Van Geet.

Ook Wereldhave Belgium geeft green bond uit

Wereldhave Belgium kondigt eveneens aan dat het met succes een groene obligatie heeft uitgegeven. Het haalde 32 miljoen euro op. Het schuldpapier van de winkelverhuurder heeft een looptijd van vijf jaar en biedt een brutocoupon van 3,25 procent.

De honger van beleggers naar sommige bedrijfsobligaties is zeer groot, omdat spaarboekjes, kasbons, termijnrekeningen en staatsobligaties bijna niets opbrengen. Groene obligaties zijn extra populair in de zoektocht van beleggers naar een verduurzaming van hun portefeuilles. Ook Atenor, Ahold Delhaize, Shurgard en Gimv gaven dit jaar al groene obligaties uit.

Richtlijnen

Tot op heden is er geen gestandaardiseerde definitie van een groene obligatie. De International Capital Markets Association (ICMA), de internationale sectorvereniging van deelnemers op de kapitaalmarkten, stelde enkele vrijwillige richtlijnen op. Die bepalen dat de opbrengst moet gaan naar projecten waarmee een milieudoel wordt nagestreefd. Recent werd een richtlijn toegevoegd die in een externe review voorziet om te controleren of de opbrengst effectief naar duurzame projecten vloeit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud