Vastgoed duurder maar minder verkocht

©ANP XTRA

In het tweede kwartaal hebben de Vlamingen minder woningvastgoed gekocht dan in het eerste kwartaal, melden de notarissen. De prijzen zijn wel opnieuw gestegen.

De woningmarkt lijkt wat af te koelen. In het eerste kwartaal bereikte de Belgische vastgoedactiviteit nog een historisch record. In het tweede kwartaal is die teruggevallen met 1,4 procent. Ook in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder is er een daling (-1%).

Die daling van het aantal transacties moet wel helemaal op rekening van Vlaanderen (-2,9%) geschreven worden. In Brussel was er een stijging met 4,9 procent en in Wallonië bleef het aantal stabiel. Vlaanderen, veruit de belangrijkste deelmarkt, was de voorbije kwartalen wel het sterkst gestegen.

De daling in het tweede kwartaal moet ook worden gerelativeerd. Door het zeer sterke eerste kwartaal waren er in de eerste zes maanden evenveel vastgoedtransacties als in de eerste helft van 2016, een recordperiode.

Het is van eind 2015 geleden dat we nog zo'n terugval hebben gezien. In onze kantoren merken we dat het aantal herfinancieringen afneemt als gevolg van de stijgende rentevoeten.
Bart van Opstal
Notaris

De daling van de vastgoedactiviteit ligt in lijn met de krimp van het aantal hypothecaire kredieten (-8,4%). In vergelijking met een jaar eerder was er zelfs een terugval met 17,3 procent. 'Het is van eind 2015 geleden dat we nog zo'n terugval hebben gezien. In onze kantoren merken we dat het aantal herfinancieringen afneemt als gevolg van de stijgende rentevoeten. Er zijn ook veel beleggers die kopen zonder te lenen', stelt notaris Bart van Opstal.

Van prijsdalingen is alvast geen sprake: in België werden een woonhuis (239.251 euro, +3%), een appartement (218.599 euro , +1,9%) en een bouwgrond duurder ( 191,1 euro/m², +5,3%) duurder.

Ondanks de gestage stijging van de bouwgrondprijzen per vierkante meter daalde de gemiddelde verkoopprijs van bouwgronden in ons land met 0,2 procent. De verklaring is dat de bouwgronden die op de markt komen almaar kleiner worden.

Schommelingen

De woningprijzen kunnen sterk schommelen van kwartaal tot kwartaal. In het eerste kwartaal van 2017 noteerden de notarissen nog een daling van de prijzen van woonhuizen in vergelijking met het voorafgaande kwartaal met 2,6 procent. De prijzen van appartementen bleven in die periode stabiel (-0,1%).

In 2016 stegen de prijzen volgens de notarissen met 0,91 procent in vergelijking met een jaar eerder. Voor de appartementen was er een stijging met 3,57 procent.

De voorbije vijf jaar lagen de prijsstijgingen in België nauwelijks hoger dan de inflatie. De jongste twee jaar stijgen de prijzen in België minder dan in de meeste andere landen. In tegenstelling tot in veel van die landen waren de woningprijzen in België door de financiële crisis niet sterk teruggevallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content