Vastgoedtoppers storten zich op coworking in wereldsteden

©Kristof Vadino

200 kantoren voor coworking in innovatieve steden wereldwijd. Met die steile ambitie lanceren enkele ex-toplui van internationale vastgoedspelers het Belgische Welkin and Meraki, dat coworking in het hogere segment aanbiedt.

In de Kunstlaan in Brussel opent Welkin and Meraki vandaag zijn allereerste kantoor: The Artist. Op een oppervlakte van 3.500 vierkante meter worden 253 individuele werkplekken en 100 coworkingplaatsen aangeboden. Alain Brossé, oprichter en CEO, omschrijft het complex als ‘de eerste vijfsterren flexibele kantoren in België’.

De vijf sterren slaan onder meer op gegarandeerde, beveiligde en snelle wifi, lekkere koffie, comfortabele bureaus, en licht en gezond eten. Voor dat laatste werd Michelin-chef Benoit Dewitte ingeschakeld. Die vijf sterren zijn niet goedkoop. Een werkplek kost standaard 600 euro per maand. Zodra de bezetting boven 50 procent uitkomt, stijgen de prijzen. Coworking kan al vanaf 50 euro per maand. Een abonnement om elke dag te coworken, kost 249 euro per maand. Met dat hogere prijskaartje wordt vooral gemikt op grote bedrijven en kmo’s, minder op start-ups.

3.500
The Artist
The Artist heeft een oppervlakte van 3.500 vierkante meter.

Welkin and Meraki, dat pas in januari werd opgericht, wil zo snel mogelijk 200 coworkingkantoren wereldwijd op de markt brengen. Met een gemiddelde kantooroppervlakte van 5.000 vierkante meter betekent dat in totaal 1 miljoen vierkante meter. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde dat elk jaar op de Brusselse kantorenhuurmarkt wordt verhuurd.

Het gaat niet alleen om een enorm aanbod, het is ook de bedoeling heel snel te gaan: binnen drie jaar moeten 100 kantoren de deuren openen. De komende drie maanden is dat al het geval in Eindhoven, Parijs, Londen en Luxemburg. Over de eerste tien locaties in de VS onderhandelt Brossé deze week. Welkin and Meraki kiest uitsluitend voor internationale innovatieve steden. Voor België betekent dat dat alleen Brussel in aanmerking komt.

Opmars

Coworking en flexworkingruimtes zijn wereldwijd in opmars, ook in België. De aanbieders huren enorme kantoorruimtes met langetermijncontracten. In steden als New York en Londen is de coworkingaanbieder WeWork al de belangrijkste huurder. In Brussel zijn Spaces, Regus, Fosbury & Sons, WeWork en Welkin and Meraki de voornaamste spelers.

We hebben geen plannen om snel naar de beurs te gaan. De nieuwe aandeelhouders hebben zich voor minstens vijf jaar geëngageerd.
Alain Brossé
CEO Welkin and Meraki

De totale coworkingmarkt in Brussel is goed voor zo’n 150.000 vierkante meter, waarvan 62.000 vierkante meter pas dit jaar werd geopend of bekendgemaakt, zegt de makelaar Jones Lang LaSalle.

Brossé richtte Welkin and Meraki op met de opbrengst van een overname van de coworkingspecialist Tribes, waar hij eerder werkte (zie kader). Ironisch genoeg was Brossé als minderheidsaandeelhouder tegen de overname gekant. Nu richt hij zich op een hoger segment dan Tribes.

Welkin and Meraki

Welkin and Meraki werd in januari opgericht door Alain Brossé. In juni was er een kapitaalverhoging tot 6,1 miljoen euro, waarbij Eaglestone en Jonas Dhaenens respectievelijk 33 en 16 procent verwierven. Eaglestone Group is de Luxemburgse holding van Gaétan Clermont en Nicolas Orts, ex-managing partners van CBRE België. Jonas Dhaenens is de man achter de website- en online-infrastructuurbeheerder Intelligent. Hij investeert ook in het financieringsplatform voor start-ups WinWinner.

Oprichter Brossé heeft heel wat ervaring in de vastgoed- en coworkingbranche. Hij was internationaal business development director bij Regus, goed voor 3.000 kantoren, en bij de coworkingspecialist Tribes.

Hij gaat ervan uit dat Welkin and Meraki na een kapitaalverhoging in juni niet snel bijkomend kapitaal nodig heeft. In ruil voor langetermijncontracten stellen de eigenaars van de panden budgetten ter beschikking voor de inrichting. Gratis huurperiodes tijdens de eerste maanden vergemakkelijken ook de financiering bij het opstarten. ‘Het huidige kapitaal moet zeker volstaan om de 10 à 15 eerste openingen mogelijk te maken’, zegt Nicolas Orts, die in juni in Welkin and Meraki stapte.

‘We hebben geen plannen om snel naar de beurs te gaan. De nieuwe aandeelhouders hebben zich voor minstens vijf jaar geëngageerd’, zegt Brossé.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect