Vlaamse ambtenaren tegen 2023 allemaal onder nieuw dak

Het Project ZIN van Befimmo in de Noordwijk. ©RV DOC

Vanaf 2023 gaan 3.800 Vlaamse ambtenaren aan de slag in Kantoor 2023, een ambitieus project van de vastgoedgroep Befimmo in de Brusselse Noordwijk.

Kantoor 23 is het sluitstuk van een project om zo veel mogelijk Vlaamse ambtenaren te groeperen in Vlaamse Administratieve Centra in alle provinciesteden en Brussel.

De Vlaamse overheid verlaat binnen vier jaar drie grote verouderde kantoorgebouwen (Ferraris, Ellips en Arenberg). Ze zal in het ZIN-project van Befimmo , op de locatie van WTC 1 en WTC 2, 67.000 vierkante meter kantoorruimte huren voor een periode van 18 jaar. Nooit eerder concentreerde ze meer personeel in een enkel gebouw.

Als alles naar wens verloopt, beginnen de werken in april van volgend jaar. Ze zullen drie jaar duren.

Concentratiebeweging

De concentratiebeweging van de huisvesting van de Vlaamse ambtenaren is al een tijdje aan de gang. Er werden het voorbije decennium Vlaamse Administratieve Centra geopend in Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge en Hasselt.

Met de ingebruikname van het Herman Teirlinck-gebouw op de Tour & Taxis-site in 2017, het gerenoveerde Consciencegebouw in 2018 en Kantoor 2023 vlak bij het Noord-Station, is ook in Brussel het grootste gedeelte van die oefening rond. Er wordt nu gekeken of in de centrumsteden een verdere concentratie mogelijk is. Van de 28.000 Vlaamse ambtenaren zullen er in 2023 12.000 in zulke centra werken.

Besparing

‘Het belang van de efficiëntiewinst voor de Vlaamse overheid kan niet worden onderschat. 62 gebouwen werden verlaten. Het aantal ingenomen kantoorvloeren daalde met ruim 100.000 vierkante meter of ruim 65 procent’, benadrukt Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA).

Het project 2023 toont volgens de minister ook aan dat goedkoop en duurzaam kunnen samengaan. ‘Het is niet alleen het goedkoopste van de drie indieners, er wordt ook 4 miljoen euro per jaar bespaard in vergelijking met de huidige huisvesting in verouderde gebouwen. De energiekost is met 60 procent verlaagd. Het gebouw ligt, net als de andere centra, op een mobiliteitsknooppunt.’

Geen kapitaalverhoging

Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo, is bijzonder trots op het project van 110.000 vierkante meter. Het is het grootste in Brussel sinds 2005. Het gaat om een investering van 365 miljoen euro. ‘En daar hebben we geen kapitaalverhoging voor nodig en moeten we geen dividendverlaging doorvoeren, in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd’.

Voor Befimmo is de deal met de Vlaamse overheid cruciaal. De jongste maanden was er bij beleggers grote twijfel over de financiering van het project, wat op de beurskoers woog. De Kantoor 2023-deal neemt die twijfel in belangrijke mate weg.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud