WDP zet steeds meer in op Roemenië

©BELGA

De specialist in logistiek vastgoed kondigt 75 miljoen euro bijkomende investeringen aan in Roemenië. WDP mikt tegen eind 2019 op een portefeuille van 500 miljoen euro in het Oost-Europese land.

Door het nieuwe investeringspakket groeit de totale vastgoedportefeuille van WDP  in Roemenië naar 450 miljoen euro. De beoogde portefeuille van 500 miljoen euro - 15 procent van de totale vastgoedportefeuille - komt in zicht tegen eind 2019.

De investering omvat vier panden met een oppervlakte van 110.000 m², op drie verschillende locaties in Roemenië. WDP verwacht dat de projecten bruto 8,5 procent huurrendement per jaar opleveren.

WDP bouwt in Stefanestii de Jos nabij Boekarest twee nieuwbouwmagazijnen voor Metro (58.000 m², food logistics) en LPP (22.000 m², e-commerce). De groep verwerft daarnaast in Cluj-Napoca een bestaand logistiek park (33.000 m², verhuurd aan de supermarktketen Profi).

De Onderneming van het Jaar 2017 bouwt ook een magazijn van 22.000 m² voor Ursus Breweries, een van de grootste brouwerijen in Roemenië. Ursus Breweries zal vanuit Buzau, ten noordoosten van Boekarest, zijn klanten in de hoofdstad bedienen.

WDP had al voor de financiële crisis gronden verworven in Roemenië. De uitbouw van logistiek vastgoed kwam er door de zware crisis pas een drietal jaar geleden echt op gang.

Roemenië profileert zich als de tweede groeimarkt van WDP, als een aanvulling op de al jaren sterke groei in de West-Europese logistieke draaischijf Nederland. Niet toevallig houdt WDP zijn tweejaarlijkse Investor Day deze week in het land. 

GROEIPOOL ROEMENIË

Roemenië ontpopt zich niet alleen tot een belangrijke logistieke draaischijf in Oost-Europa, het land is ook één van de groeipolen in Europa. Volgens data van het Internationaal Monetair Fonds moest het land in 2017 met een groei van 7 procent in de Europese Unie alleen Ierland (+7,8%) laten voorgaan. Dit jaar voorsfpelt het IMF 5,1 procent groei, alleen het kleine Malta zou nipt beter scoren. 

De werkloosheid is er met minder dan 5 procent erg laag. Hét probleem - zoals elders in Europa - is echter de ontvolking. Elk jaar verliest Roemenië zo'n 100.000 inwoners, het equivalent van een stevige provinciestad. De centrale bank waarschuwt herhaaldelijk dat die krimp, in combinatie met een nijpend tekort aan geschoolde arbeidskrachten, een hypotheek legt op de toekomstige groei. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect