WeWork-topman stapt onder druk op

WeWork-CEO Adam Neumann zou opstappen, berichten Amerikaanse media. ©AFP

Misnoegde investeerders en bestuurders hebben de scalp van Adam Neumann, die dinsdag terugtrad als CEO van het Amerikaanse verhuurplatform voor kantoorruimte. Hij blijft aan boord als niet-uitvoerend bestuurder van het moederbedrijf.

'In het belang van het bedrijf heb ik beslist een stap opzij te zetten', liet Adam Neumann dinsdagavond optekenen in een mededeling. 

De afgelopen dagen stond de charismatische, maar controversiële WeWork-topman onder steeds grotere druk van misnoegde bestuurders en investeerders. Ook het Japanse Softbank, de grootste aandeelhouder met een belang van 29 procent, zou Neumann niet langer de hand boven het hoofd hebben gehouden.

De uitgestelde beursgang - volgens het bedrijf later dit jaar, maar volgens de Britse Financial Times, dat zich beroept op ingewijden, misschien pas in 2020 of later - werd Neumann zwaar aangewreven. Beleggers toonden bitter weinig animo voor de aandelen van het verlieslatende bedrijf, mede door Neumanns controversiële handel en wandel.

Miljardenexpansie, geen winst in zicht

Vorig week werd hij tijdens een vlucht betrapt op het gebruik van marihuana. Ook de dubieuze vastgoedtransacties tussen WeWork en Neumann als privépersoon en de voorverkoop voor honderden miljoenen dollars van zijn aandelen waren voor vele potentiële beleggers een brug te ver.

Investeerders drukten ook hun bezorgdheid uit over het businessmodel van WeWork. Dat spendeerde al miljarden dollars in zijn expansiedrift tot één van de succesvolste start-ups, terwijl het er allerminst naar uitziet dat het snel winst zal maken.

Bovendien oordeelden investeerders dat Neumann een te grote controle uitoefende over WeWork via zijn aandelenpakket en de daaraan verbonden stemrechten. Maar volgens het financiële persagentschap Bloomberg zou na de beursgang elk van zijn aandelen maar recht geven op drie stemmen, tegenover twintig initieel.

Niet-uitvoerend voorzitter

Neumann blijft wel aan boord als niet-uitvoerend voorzitter van het moederbedrijf We Co. Twee WeWork-toppers, Sebastian Gunningham en Artie Minson, nemen ad interim het co-CEO-schap op zich, in afwachting van de komst van een permanente topman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud