Banimmo zet CEO aan de deur

Christian Terlinden is geen CEO meer van Banimmo.

Christian Terlinden is geen CEO meer van de vastgoedgroep Banimmo. Hij wordt voorlopig opgevolgd door bestuurder Alain Chaussard. Banimmo kampt al jaren met problemen.

Vorige week donderdag kwam bij Banimmo de raad van bestuur bijeen en daar werden enkele ingrijpende beslissingen genomen.

Het meest in het oog springend is dat Christian Terlinden, een oudgediende van Banimmo, met onmiddellijke ingang stopt als CEO. Terlinden was sinds begin 2014 CEO en daarvoor sinds 2005 CFO. Waarom Terlinden werd opzijgeschoven, zegt Banimmo niet. Hij zal wel nog 'een aantal opdrachten uitvoeren voor belangrijke lopende dossiers'. In de wandelgangen is te horen dat een aantal beslissingen van de voorbije maanden hem niet in dank worden afgenomen. 

Terlinden wordt voorlopig vervangen door Alain Chaussard. Deze is bestuurder van Banimmo en bovendien afgevaardigd bestuurder van Affine, de referentieaandeelhouder van Banimmo. In zijn functie van CEO zit Chaussard voortaan ook het directiecomité voor. Intussen start de zoektocht naar een nieuwe CEO.

Voortaan maakt ook CFO Cedric De Laet deel uit van het directiecomité. Dat bestaat verder uit Alain Chaussard, Filip de Poorter (COO België), Petra Sobry (secretaris-generaal) en Olivier Durand (directeur-generaal Banimmo France).

Didrik van Caloen, vicevoorzitter van de raad van bestuur, krijgt 'een tijdelijke opdracht van toezicht op de activiteiten in België toevertrouwd'. Van Caloen bracht in 2007 Banimmo naar de beurs. Om privéredenen deed  hij een stap terug en werd hij opgevolgd door Christian Terlinden, die toen zijn CFO was.

Kortste eind

De vastgoedgroep  trok in het voorbije jaar aan het kortste eind bij de toewijzing van belangrijke huurcontracten (voor Actiris en de Europese Commissie). Ook de plannen op The Loop in Gent lopen minder vlot dan verhoopt.

De groep geraakte betrokken in een reeks beroepsprocedures, onder meer tegen de toewijzing van het contract van de Europese Commissie aan Immobel.

Ook de instap in City Mall, met de bedoeling om de geplande winkelcentra van City Mall af te werken in Namen, Verviers en Charleroi, bleek een zware vergissing. Dat laatste project moest volledig worden afgeboekt, goed voor een waardevermindering van 18,5 miljoen euro.

Plezier

Banimmo was een van de laatste bedrijven die net voor de financiële crisis naar de beurs trokken in 2007. Het bedrijf wilde zich toeleggen op het herpositioneren van vastgoed. Door de crisis kwam dat marktsegment zwaar onder druk te staan.

De beleggers hebben aan het aandeel nog niet veel plezier beleefd. Het aandeel ging naar de beurs tegen een koers van 21 euro en ging dan even naar 22 euro. Nadien is het systematisch blijven dalen tot 8 euro. Het sloot vrijdag op 7,95 euro.

Bij de opening, net na de bekendmaking van het nieuws, steeg de koers van het aandeel even met 3 procent. Die koerswinst verdween snel.

Banimmo is een van de weinig Belgische vastgoedaandelen die onder boekwaarde noteren. Bij een vergelijking in De Tijd van de belangrijkste vastgoedaandelen begin oktober was er sprake van een onderwaardering van 17 procent, terwijl er gemiddeld een overwaardering van 27 procent werd vastgesteld.  De schuldgraad (58%) ligt ook beduidend hoger dan bij de sectorgenoten.

Eerder  werden ook de CEO's van Immobel en Home Invest Belgium vervangen.

 

   
          

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content