Xior brengt studentenkamers naar de beurs

Christian Teunissen: ‘ We hebben er geen idee van hoe groot de appetijt van de kleiner belegger zal zijn.' ©Ans Brys

Xior wordt op 11 december de eerste vastgoedvennootschap gespecialiseerd in studentenhuisvesting op Euronext Brussel. Het gaat vanaf donderdag 75 tot 88 miljoen euro ophalen.

Wie gelooft in studentenhuisvesting, maar opziet tegen de aankoop, het onderhoud en de uitbating ervan, vindt weldra op de beurs een alternatief. Vanaf vandaag kan iedereen intekenen op aandelen van Xior Student Housing, de eigenaar en beheerder van 2.000 studentenkamers in België en Nederland. De waarde van die vastgoedportefeuille wordt geschat op 196 miljoen euro.

De groep heeft ambitie om in beide landen voort te groeien in die nichemarkt. ‘We zijn niet bang dat er voor degelijke studentenhuisvesting snel een overaanbod ontstaat’, maakt Christian Teunissen, de CEO van Xior, zich sterk. ‘Uit een studie van de vastgoedadviseur CBRE blijkt dat er in België en Nederland samen in de komende tien jaar nog vraag zal zijn naar 40.000 à 50.000 kamers extra.’ In 2007 stond Teunissen mee aan de wieg van het eerste project voor studentenhuisvesting van de groep.

De introductieprijs is vastgesteld op 25 euro per aandeel. Er worden minimaal 2,86 miljoen en maximaal 3,37 miljoen aandelen aangeboden. De marktkapitalisatie zal bij de start in de buurt van 115 miljoen euro uitkomen.

Intekenen kan in principe tot 8 december, maar een vervroegde afsluiting is mogelijk. Hoe dan ook kan tot 3 december worden ingeschreven. Wettelijk is bepaald dat de kleine belegger op minstens 10 procent van de aandelen kan intekenen. Maar het percentage voor particuliere beleggers kan nog flink worden opgetrokken. ‘We hebben er geen idee van hoe groot de appetijt van de kleiner belegger zal zijn. Men zegt ons wel dat het een troef is dat de belegger zich concreet kan voorstellen waarin hij belegt’, zegt Teunissen.

Aloxe, de vennootschap voor vastgoedontwikkeling rond Teunissen, brengt bij de beursgang 23 gebouwen in. ‘Aloxe zal geen aandelen verkopen en wordt met een participatie van 23 procent de referentieaandeelhouder’, benadrukt de CEO. Naast Aloxe komt er een tweede referentieaandeelhouder met een kleine 2 procent.

Als het maximale aantal aandelen wordt geplaatst, zal het percentage vrij verhandelbare aandelen ongeveer 75 procent bedragen.

Xior hoopt de kleine belegger te overtuigen met de belofte van een stijgend dividend. Over het boekjaar dat op 31 december 2016 afloopt, wordt een dividend van 1,13 euro (bruto) per aandeel voorspeld. Dat is goed voor een brutorendement van 4,54 procent op het geïnvesteerde bedrag. Over het boekjaar 2015 wordt in 2016 geen dividend uitbetaald.

Bij de beursgang zal de portefeuille 48 gebouwen omvatten, waarvan 37 in België. 82 procent van alle huurinkomsten wordt - bij een volledige bezetting en inclusief de projecten in aanbouw - gehaald uit de studentenhuisvesting. De rest komt grotendeels uit winkels onder de studentenkamers. De bezettingsgraad bedraagt vandaag 97,8 procent.

85 procent van de kamers bevinden zich in België, vooral in Leuven, Gent en Antwerpen. Bij de beursgang zal de schuldgraad naar verwachting 43,94 procent bedragen. Dat biedt de mogelijkheid om nog te groeien. Nu er engageert Xior zich om na de beursgang nog eens drie gebouwen te verwerven, goed voor nog honderd kamers.

Kandidaat-beleggers kunnen gratis intekenen bij Bank Degroof Petercam en bij ING. Bij andere financiële instellingen worden mogelijk kosten aangerekend.

De voorbije jaren was er in veel studentensteden een groot tekort aan studentenkamers, waardoor de huur- en de vastgoedprijzen fors zijn gestegen. Voor een studentenkamer werd al snel 100.000 euro neergeteld. Overal werden studentenkamers bijgebouwd, waardoor steden voor het eerst een overaanbod zien. Critici benadrukken dat het om een nichemarkt gaat. Forse schommelingen in de prijzen zijn op korte termijn niet uit te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect