Xior zet fors in op Spanje en Portugal

Xior is al actief in Nederland, onder meer met dit studentenpand in Leiden. ©xior

Xior, de specialist in studentenhuisvesting, zet zijn eerste stappen in Spanje en Portugal. Het investeert er meteen 53,7 miljoen euro in drie projecten.

Xior had een jaar geleden al te kennen te geven dat het naast België en Nederland actief wou worden op een derde markt. Op Mipim in Cannes, de grootste vastgoedbeurs voor professionelen in Europa, maakt het bedrijf bekend meteen in twee bijkomende landen te willen groeien: Spanje en Portugal.

De kotenverhuurder geeft meteen ook een aanduiding van zijn ambities op het Iberisch schiereiland. Hij mikt op een portefeuille van 250 miljoen euro. Ter vergelijking: vandaag heeft Xior voor 815 miljoen euro vastgoed in portefeuille in België en Nederland samen.

Spanje en Portugal hebben nog weinig ervaring met studentenhuisvesting. De markt is er erg gefragmenteerd en volop in beweging.

Spanje en Portugal bieden volgens CEO Christian Teunissen nog veel mogelijkheden: 'Beide landen hebben nog weinig ervaring met studentenhuisvesting. De markt is er erg gefragmenteerd en volop in beweging. Het potentieel is in Spanje wel veel groter dan in Portugal.'

Opvallend is dat bij alle drie de projecten de Belgische ontwikkelaars LIFE en Promiris zijn betrokken. Die waren eerder al 'leveranciers'.

Spanje

In Barcelona heeft Xior een overeenkomst gesloten voor de verwerving van een eerste studentenresidentie op de nieuwe campus Diagonal-Besos van de Universitat Politècnica de Catalunya. De gloednieuwe residentie, vlak bij het strand en de hippe 22@ wijk, telt 191 zelfstandige kamers. De totale investeringswaarde bedraagt 25,5 miljoen euro.

Xior neemt het project over van de Belgische ontwikkelaar LIFE (Serge Hannecart). Xior verwierf reeds projecten van LIFE in Brussel, Maastricht en Enschede. 

Spanje telt 84 universiteiten met bijna 1,5 miljoen voltijdse studenten. De meeste universiteiten bevinden zich in de regio's van Madrid en Catalonië. Het aantal internationale studenten stijgt er snel.

Religieuze ordes

Spanje heeft momenteel huisvesting voor maar 93.000 studenten. Het grootste gedeelte bevindt zich in verouderde zogenaamde Colegios Mayores, vaak uitgebaat door religieuze ordes. Naar schatting 636.000 studenten hebben een kot nodig.

Een half miljoen studenten huurt een woning op de reguliere markt. Voor buitenlandse studenten is dat geen ideale situatie. De vraag naar extra capaciteit is groot.

Portugal

In Portugal werd een akkoord bereikt voor de ontwikkeling van twee projecten via een joint venture in Lissabon en Porto. Beide projecten worden ontwikkeld in samenwerking met Promiris. Het gaat om een totale investering van 28,2 miljoen euro.

Van zodra er voldoende zekerheid is over de bouwvergunning zal Xior 50 procent van de joint venture met Promiris verwerven. Bij de oplevering in 2021 neemt Xior de rest over.

Er is een huurovereenkomst getekend met Odalys Portugal, een onderdeel van de Franse groep Odalys Campus, onder meer actief in het uitbaten van studentenhuisvesting in Zuid-Europa.

Greenfield

Het project Artur Lamas in Lissabon is een te ontwikkelen greenfield in volle eigendom voor 124 units (254 bedden) en 14 parkeerplaatsen, vlak bij het historisch centrum van Belém.

Het project Granjo in Porto is een herontwikkeling van een bestaand gebouw met 211 units (420 bedden) in het centrum van Porto.

Portugal is opvallend populair bij Belgische vastgoedspelers. Eerder deze week maakte de ontwikkelaar Atenor bekend dat hij ook naar daar trekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud