Zeezicht aan kust 10 procent duurder

Knokke is goed voor een derde van alle luxevastgoed aan de kust. ©Photo News

Luxevastgoed aan de kust zit in de lift, vooral de appartementen met zeezicht. In Brussel staan de prijzen dan weer onder druk.

Op het eerste gezicht lijkt de markt van het luxevastgoed (750.000 euro en meer) in België ter plaatse te trappelen, blijkt uit cijfers van het immoplatform Luxevastgoed. De gemiddelde vraagprijs van de luxewoning bleef vrijwel onveranderd (1,74 miljoen euro). De daling van de vraagprijs voor het luxeappartement (1,35 miljoen euro) beperkte zich tot 3 procent. Als men rekening houdt met de dalende oppervlakte van de appartementen is bij de prijs per m2 geen sprake meer van een terugval.

Drie snelheden

De markt van het luxevastgoed is er een met drie snelheden.

Aan de kust zijn vooral villa’s (+5%) en appartementen met zeezicht (+10% per vierkante meter) in goeden doen. De stijging is een gevolg van het mindere aanbod en de stijgende vraag. Vastgoed geldt als een alternatief voor het spaarboekje dat vrijwel niets meer opbrengt.

Elders in Vlaanderen en in Wallonië zijn de prijzen vrij stabiel. In Brussel staan de prijzen onder druk. De vraagprijs voor een villa is er gedaald met 6 procent tot 2,06 miljoen euro. Die van een luxeappartement met 5 procent tot 1,35 miljoen.

Zowel voor villa’s als voor appartementen lag in 2016 de vraagprijs aan de kust hoger dan in de hoofdstad.

Brussel kampt met een paar handicaps.

‘Uit onze rondvraag bij de makelaars blijkt dat de terreurdreiging een impact heeft op het betere woningsegment in de hoofdstad.'
Michael Deroose
Immoplatform Luxevastgoed.

‘Uit onze rondvraag bij de makelaars blijkt dat de terreurdreiging een impact heeft op het betere woningsegment in de hoofdstad’, stelt Michael Deroose van het immoplatform Luxevastgoed.

©Multimediafin

‘Er zijn in Brussel te weinig transacties omdat de vraagprijzen te hoog liggen. Kandidaat-verkopers vinden het op veel locaties iets te vaak vanzelfsprekend dat men in Brussel 5.000 euro per vierkante meter betaalt voor een oud luxeappartement’, stelt Guillaume Botermans, de voorzitter van luxevastgoedmakelaar Sotheby’s International Realty in België.

Minder Fransen naar Brussel

Botermans stelt ook vast dat de stroom van fiscale vluchtelingen uit Frankrijk is opgedroogd. Die kochten de voorbije jaren massaal woningen in Brussel, vooral in Ukkel, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe. Sommige Fransen zouden al uit België verhuizen naar het VK of Zwitserland. Er wordt gevreesd dat de fiscus het residentieel vastgoed, zeker in de hogere klasse, zal aanpakken.

Duurste luxevastgoed in Sint-Genesius-Rode

Knokke is goed voor een derde van alle luxevastgoed in België. Het aandeel van Knokke in het luxevastgoed aan de kust bedraagt 90 procent. Toch is Knokke lang niet de gemeente met het duurste luxevastgoed. Het klimt in 2016 wel van de achtste naar de vijfde plaats in de rangschikking.

Sint-Genius-Rode en Ukkel staan, net als het jaar voordien, op de eerste en de tweede plaats. In de Vlaamse faciliteitengemeente steeg de vraagprijs met liefst 13 procent tot 2,54 miljoen euro. Met ook Elsene, Brussel-stad en Sint-Pieters-Woluwe komt de helft van de top tien van duurste gemeenten uit het Brusselse.

In Sint-Pieters-Woluwe is er een daling van de vraagprijs met gemiddeld 34 procent. Of dat te maken heeft met de aanslepende wegenwerken op de Woluwelaan is onduidelijk.

Brasschaat duurste in Antwerpen

De provincie Antwerpen huisvest 7 van de 15 gemeenten met het duurste vastgoed in Vlaanderen en Brussel.

Met zeven gemeenten is de provincie Antwerpen goed vertegenwoordigd in de top 15. Brasschaat is de duurste Vlaamse gemeente. Sint-Martens-Latem komt niet in de lijst voor omdat enkel gemeenten met minstens 25 panden in de aanbieding in aanmerking komen. Ook Brugge en Gent behoren tot de duurdere steden voor luxevastgoed.

Duurste villa in Waasmunster

©Multimediafin

Het duurste vastgoed op de markt is een villa in Waasmunster met een vraagprijs in de buurt van 13 miljoen euro. Op het adres is naar verluidt een groothandelaar in fruit gevestigd. Vorig jaar was dat het kasteel Hof van Rameyen in Gestel (Berlaar), goed voor een vraagprijs van 18 miljoen euro. Dat is intussen verkocht aan Leo Van Gansewinkel, een van de rijkste Nederlandse ondernemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content