Aedifica doet grote sprong voorwaarts in Duitsland

Aedifica-topman Stefaan Gielens ©Thierry du Bois

Aedifica neemt in Duitsland nog eens 8 rusthuizen over ter waarde van 60 miljoen euro. De bevak gespecialiseerd in rusthuizen en appartementen verdubbelt op die manier in één klap zijn Duitse portefeuille tot 100 miljoen euro.

Aedifica verwerft acht rustoorden in Noordrijn-Westfalen (zeven) en in Nedersaksen (een), met een totale capaciteit van 642 bedden. Ze zijn allemaal verhuurd aan de uitbater Residenz-Gruppe Bremen voor een niet-opzegbare periode van 25 jaar.

Residenz-Gruppe Bremen baat 35 rustoorden, assistentiewoningen en ziekenhuizen uit in Duitsland. De groep onderverhuurt vijf van de acht rustoorden die het verkoopt aan Aadifica)  aan andere lokale uitbaters. Alle rustoorden zijn recente constructies die tussen 2009 en 2011 werden gebouwd.

De bevak wordt inclusief deze operatie eigenaar van dertien rusthuizen met 1.135 residenten. De totale waarde van de Duitse portefeuille stijgt van 38 naar  100 miljoen euro. De rusthuizen zijn gelegen in Noordrijn-Westfalen, Saksen, Thüringen en Nedersaksen. Twaalf van deze dertien rustoorden zijn recente gebouwen.

Stefaan Gielens, ceo van Aedifica, is zeer enthousiast over de Duitse markt voor senioren. ‘De groei en consolidatie van de zorgoperatoren zijn er nog volop bezig. Zoals in alle West-Europese landen zal het belang van investeringen in de vastgoedinfrastructuur voor de zorgsector er ongetwijfeld nog toenemen’, aldus Gielens.

De opschortende voorwaarden van de transactie zullen in principe vóór het einde van 2014 vervuld worden, waarna Aedifica de koopprijs zal betalen in cash en automatisch de vennootschappen zal verwerven.

De investeringen in Duitsland passen volledig in de investeringstrategie van Aedifica in het segment van de huisvesting voor senioren. Het maakt het mogelijk een betere geografische en huurdersdiversificatie na te streven.

Kapitaalverhoging?

De bevak bestudeert nog andere investeringsdossiers. Analisten vragen zich af hoe lang een nieuwe kapitaalverhoging bij Aedifica nog kan uitblijven. Eind juni had Aedifica nog een schuldgraad van 44,9 procent en een schuldcapaciteit van 159 miljoen euro (rekening houdend met een maximale wettelijke schuldratio van 65 procent).  Volgens de schuldconvenant met de banken mag de schuld van Aedifica niet boven de 60 procent gaan. Dat beperkt de drempel voor bijkomende investeringen tot 119 miljoen euro (bij constante activa).

Sinds juni waren er ook nog andere aankopen.  Die operaties werden grotendeels gefinancierd met nieuwe aandelen. Aedifica lanceerde voor het eerst ook een keuzedividend. Die operatie loopt op dit ogenblik.

Na de nieuwe aankopen in Duitsland zou de schuldgraad, volgens onze informatie,  nog onder de 50 procent blijven.

Eind 2012 deed Aedifica nog een kapitaalverhoging van 100 miljoen euro, de grootste van het jaar.

Aedifica heeft vandaag een portefeuille van meer dan 800 miljoen euro, gefocust op huisvesting voor senioren in België en Duitsland en appartementsgebouwen in de voornaamste Belgische steden.

De marktkapitalisatie van de bevak bedroeg op 31 oktober 548 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud