Aedifica moet diep gaan om Finnen over te nemen

Stefaan Gielens, CEO van Aedifica. ©Thierry du Bois

De aandeelhouders van het Finse Hoivatilat 11 dagen extra om hun stukken aan te bieden.

Aedifica lanceerde begin november een bod op Hoivatilat: 14,75 euro cash per aandeel of een deal van bijna 600 miljoen euro (375 miljoen euro cash plus 202 miljoen euro overgenomen schulden).

Maar het bedrijf van CEO Stefaan Gielens krijgt de Finnen niet zomaar binnengehengeld. Eerst lag de Britse vermogensbeheerder Clearance Capital, die 8,6 procent van Hoivatilat bezit, dwars.

We zouden perfect tevreden zijn met 50 procent van de aandelen, maar op lange termijn zouden we wel gradueel meer belang willen verwerven.
Ingrid Daerden
CFO Aedifica

'Part of the game', reageerde Gielens aanvankelijk. Maar begin deze week verlaagde Aedifica wel de lat waartegen het het bod geslaagd acht: van 90 procent naar 50 procent van de aandelen plus één. 

Een automatisch gevolg van zo'n aangepast bod is een verlenging van de periode waarin Hoivatilat-beleggers hun aandelen kunnen aanbieden: van 2 december tot en met 13 december.

Als het bod slaagt, dan wacht Aedifica geen wandeling in het park. Het bezit dan 50 procent van een Finse speler die op de beurs blijft noteren, en waar op zijn minst een deel van de aandeelhouders de nieuwe eigenaar niet gunstig gezind lijken. 

Drie vragen aan Ingrid Daerden, CFO Aedifica

Waarom nemen jullie genoegen met 50 procent van de aandelen, in plaats van het bod te verhogen?
Ingrid Daerden: ‘Wij houden vast aan het bod omdat we dat een faire prijs vinden en een correcte waardering van het potentieel van het bedrijf in de toekomst. Daarnaast was de weerstand op de Finse markt duidelijk. Een belang van 90 procent wil zeggen dat het bedrijf van de beurs wordt gehaald, we begrijpen dat dat gevoelig ligt. Omdat we kunnen consolideren vanaf 50 procent van de aandelen, hebben we dat level verlaagd. De beurskosten blijven ook beperkt.’

Wordt dat niet lastig in de toekomst? 50 procent betekent flink minder inspraak. En maar 50 procent van de winst.
Daerden: ‘Het was nooit onze bedoeling grote veranderingen door te duwen bij Hoivatilat. Ze zijn goed in wat ze doen en delen de visie van Aedifica. Daarnaast is het een mooie uitbreiding voor onze portefeuille: Hoivatilat volgt een build and hold-strategie, terwijl Aedifica meer voor buy and hold kiest. Die lijn wordt sowieso gevolgd. En, mocht de deal er komen, zijn we perfect tevreden met 50 procent van de aandelen, maar op lange termijn is het wel de bedoeling om gradueel meer belang te verwerven.’

En wat als de Britse aandeelhouders van Clearance Capital blijven dwarsliggen?
Daerden:
‘Aandeelhouders hebben dezelfde belangen – dat het goed blijft gaan met Hoivatilat – en daarom is een conflict niet wenselijk. Bovendien kennen wij Clearance Capital al langer, het is een institutionele vastgoedinvesteerder. We zijn nog steeds on speaking terms.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud