Aedifica niet onder indruk van kritiek op Fins bod

©Debby Termonia

De Britse vermogensbeheerder Clearance Capital roept op om het bod van Aedifica, expert in woonzorgvastgoed, op het Finse Hoivatilat te dwarsbomen. CEO Stefaan Gielens is niet verrast.

De Britse vermogensbeheerder Clearance Capital is niet onder de indruk van het overnamebod dat Aedifica lanceerde om zijn intrede te maken op de Scandinavische markt. Begin november deed Aedifica , gespecialiseerd in zorgvastgoed, een bod op zijn Finse evenknie Hoivatilat van 14,75 euro per aandeel. Dat waardeert de Finnen op 577 miljoen euro (inclusief 202 miljoen euro schulden).  

577
miljoen
Aedifica lanceerde begin november een bod van 14,5 euro per aandeel op het Finse Hoivatilat. Dat waardeerde de Finnen op 577 miljoen euro (inclusief schulden).

Clearance Capital verwerpt het bod. Dat is niet zomaar een kleine aandeelhouder. Met een belang van 8,6 procent in Hoivatilat heeft het een stem die gehoord zal worden. En Clearance is blijkbaar niet de enige die de zet van Aedifica opportunistisch vindt, blijkt uit zijn open brief aan de aandeelhouders van Hoivatilat.

'We hebben weet van aandeelhouders, goed voor 28,4 procent van de aandelen, die geen intentie hebben om hun aandelen te verkopen', luidt het. 'We hopen dat we ofwel Hoivatilat als een onafhankelijk bedrijf kunnen verder zetten, of Aedifica kunnen aanzetten een significant hoger bod te doen', klinkt het nog. 

Aedifica had bij de lancering van het bod de zegen van de raad van bestuur van Hoivatilat op zak. En een reeks aandeelhouders - goed voor 19,7 procent van alle aandelen - hadden al hun steun toegezegd. Enkel een tegenbod van minstens 16 euro per aandeel kon hen nog van gedachten doen veranderen. Het bod loopt nog tot 2 december. 

We hopen dat we ofwel Hoivatilat als een onafhankelijk bedrijf kunnen verder zetten, of Aedifca kunnen aanzetten een significant hoger bod te doen.
Clearance Capital

Geen verrassing

Gielens is niet verrast door de oproep van het Britse fonds. ‘Een vraag voor een hoger bod is part of the game’, aldus Gielens. Hij benadrukt dat het prospectus uitdrukkelijk voorziet dat Aedifica ook met minder dan 90 procent van de aandelen de operatie kan laten doorgaan.

Een vraag voor een hoger bod is part of the game.
Stefaan Gielens
CEO Aedifica

Komt er een hoger bod van Aedifica? Stefaan Gielens geeft daarop geen antwoord. Frédéric Renard, analist bij Kepler Cheuvreux, acht dat weinig waarschijnlijk. 'Het bod van 14,75 euro per aandeel ligt al 83 procent hoger dan de intrinsieke waarde en 16 procent boven de koers van het aandeel. '

Van zodra de helft van de aandelen van Hoivatilat in handen komen van Aedifica kan er worden geconsolideerd. Het project in Finland is volgens Aedifica nooit meegeteld in de pijplijn van projecten die de laatste kapitaalverhoging van Aedifica (418 miljoen euro in de maand mei) moest verantwoorden. 

De koers van het aandeel reageerde in de eerste uren nauwelijks op het nieuws van de tegenkanting. 'Aedifica zit in een sterke positie. Hoivatilat, met zijn hoge schuldgraad, heeft hoe dan ook een partner nodig om te kunnen groeien’, meent Gert De Mesure, onafhankelijk analist.

Ambitie

Gielens heeft de ambitie een sleutelrol te spelen bij de consolidatie van de Europese markt voor zorgvastgoed. 'Het is eten of gegeten worden', verklaarde hij in een interview met De Tijd. Eind vorig jaar realiseerde Gielens nog een kwantumsprong met de aankoop van een portefeuille Britse rusthuizen voor een half miljard euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud