Aedifica ziet de zon alweer voluit schijnen

Aedifica heeft sinds het afsluiten van het boekjaar in december met Ierland een zevende land aan zijn lijst toegevoegd.

De coronacrisis heeft tot nu geen materiële impact gehad op de resultaten van Aedifica, de specialist in woon-zorgvastgoed. Door de massale vaccinaties in de woon-zorgcentra is er ook meer vertrouwen in de toekomst dan een jaar geleden.

Gewoon zeer goed. Dat moest de belegger onthouden van de bekendmaking van de resultaten van Aedifica over het voorbije boekjaar. Zeer goed omdat de verwachtingen werden ingelost. Gewoon omdat het geen aanleiding was om nieuwe grote overnames, investeringen of kapitaalverhogingen aan te kondigen.

De resultaten zijn wel niet zo gemakkelijk te vergelijken met die in het vorige boekjaar. Omdat Aedifica voortaan met kalenderjaren wil werken, werd eind december een boekjaar van 18 maanden afgesloten.

De EPRA-earnings, zeg maar de gezuiverde winst volgens de internationale definitie, kwamen uit op 162,7 miljoen euro (voor 18 maanden) tegenover 72,1 miljoen (op 30 juni 2019, 12 maanden). Met een winst van 6,14 euro per aandeel over het pas afgesloten boekjaar deed Aedifica het iets beter dan zijn eigen prognose.

De pandemie had geen materiële impact op onze resultaten.
Ingrid Daerden
CFO Aedifica

De huurinkomsten (over 18 maanden) stegen door de groei van de portefeuille naar 259,5 miljoen euro. 'Hoewel lockdowns of besmettingen de operationele werking in de woon-zorgcentra soms erg bemoeilijkten, zijn alle huurinkomsten vorig jaar betaald. De pandemie had geen materiële impact op onze resultaten', benadrukt Ingrid Daerden, de financieel directeur van Aedifica.

Hoge oversterfte

En dat ondanks de hoge oversterfte in sommige landen, zoals België en het VK, waar de bezettingsgraad vaak met 5 à 10 procent daalde. De vuistregel is dat bij de start een huurprijs wordt onderhandeld die voor de uitbater ook draagbaar is bij een bezettingsgraad van 80 procent. Ook in landen met een hoge oversterfte zit men nog ver van die alarmdrempel.

In de meeste landen zijn er ook aanwijzingen dat de instroom van nieuwe residenten op gang komt, met dank aan de massale vaccinatie in de WZC's. Het management van Aedifica kijkt met een geruster gemoed naar de toekomst dan twaalf maanden geleden.

Dividend

Aedifica bevestigt het voorgestelde slotdividend van 1,60 euro bruto per aandeel. Voor het boekjaar 2021 verwacht het een EPRA-winst van 137 miljoen euro of 4,16 per aandeel en een brutodividend van 3,30 euro per aandeel.

De huurinkomsten blijven de komende jaren sterk groeien. Er was eind december een pijplijn van 756 miljoen euro aan acquisities, bouw- en renovatieprojecten. De vastgoedportefeuille steeg de voorbije 18 maanden met 64 procent tot 3,8 miljard euro. Er zijn nu 496 zorgvastgoedsites voor meer dan 37.000 gebruikers verspreid over zes landen: België, Finland, Duitsland, het VK, Nederland en Zweden.

Een nieuwe publieke kapitaalverhoging lijkt niet meteen aan de orde dit jaar. In het voorbije boekjaar heeft Aedifica meer dan 700 miljoen euro kapitaal opgehaald, waarvan 459 miljoen via een openbare kapitaalverhoging, het hoogste bedrag door een beursgenoteerde vastgoedgroep. Aedifica deed in tien jaar zeven publieke kapitaalverhogingen. Daardoor kan het bedrijf het boekjaar 2021, ondanks de forse expansie vorig jaar, beginnen met een schuldratio van 43,2 procent. Zonder 'onverwachte' expansie kan Aedifica het nieuwe boekjaar in december afsluiten met een schuldratio van nauwelijks 50 procent.

Aedifica kan ook een nieuwe private plaatsing doen. Dat kan hoe dan ook pas twaalf maanden na een vorige. Dat betekent dus niet voor april.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud