Afwaardering Retail Estates duwt Leasinvest fors in het rood

De dalende huurinkomsten van winkels, door de coronacrisis, doen ook Leasinvest pijn. ©Kristof Vadino

De koersdaling van winkeluitbater Retail Estates en dalende huurinkomsten doen de vastgoedgroep Leasinvest pijn. De groep duikt netto 30,7 miljoen euro in het rood.

Als vastgoedinvesteerder die onder meer winkelpanden en shoppingcentra uitbaat, bleef Leasinvest niet gespaard in de coronacrisis. De huurinkomsten lagen in de eerste jaarhelft 2,8 miljoen euro lager dan een jaar geleden. Door desinvesteringen kwam daar nog een daling van 0,8 miljoen euro bovenop.

Maar de grootste impact kwam er door de participatie van tien procent in de gespecialiseerde winkelvastgoedbeheerder Retail Estates. Die zag zijn beurskoers fors dalen doordat heel wat winkels tijdens de coronacrisis geen huur konden betalen of zelfs de deuren moesten sluiten. Leasinvest moet die waardedaling in zijn geconsolideerde resultaten opnemen als een verliespost van 32,4 miljoen euro.

Dividend

Daar komt nog bij dat het dividend van Retail Estates dit jaar pas in juli werd betaald in plaats van in het tweede kwartaal, zoals vorig jaar. Dat dividend zal dus wel de rekeningen van de tweede jaarhelft opsmukken, maar leidt in de eerste jaarhelft tot een stevige daling van het financieel resultaat, dat 8 miljoen euro in het rood duikt.

Onder de streep blijft een nettoverlies over van 30,7 miljoen euro, tegenover een winst van 25,3 miljoen euro een jaar eerder. Per aandeel geeft dat een verlies van 5,18 euro, tegen een winst van 4,27 euro een jaar eerder.

De zogenaamde EPRA-winst, die geen rekening houdt met de volatiele portefeuilleresultaten, is wel positief met 13,1 miljoen euro, maar ook dat is een daling tegenover de 22,1 miljoen euro van een jaar eerder.

Schuldgraad

Het netto actief per aandeel bedroeg eind juni 84 euro, bijna 10 euro minder dan eind 2019 (93,4 euro).

De zwakke resultaten duwen ook de schuldgraad van Leasinvest omhoog, van 54,78 procent eind 2019 tot 58,07 procent halfweg dit jaar. Dat is niet ver van de 60 procent die door de banken doorgaans als plafond wordt gehanteerd voor vastgoedvennootschappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud