Al negen kandidaten voor bouw nationaal stadion

Op de persconferentie werd ook een simulatiebeeld gepresenteerd van wat het stadion kàn worden. Dit beeld is zeker niet definitief. ©urbsfa

Er hebben zich al negen consortia van bedrijven kandidaat gesteld voor de bouw van een nationaal voetbalstadion. Dat verklaarde Alain Courtois, schepen van Sport van Brussel en de drijvende kracht achter de Belgische kandidatuur voor het Europees Kampioenschap 2020.

Namen wilde Alain Courtois op de persconferentie naar aanleiding van de officiële kandidatuurstelling van België niet noemen. Het gaat zowel om binnen- als om buitenlandse groepen.

Enkele namen zijn al bekend. Besix en de Nederlandse BAM Groep zijn kandidaat. Ghelamco, de bouwer van het stadion van AA Gent, lijkt een vanzelfsprekende partij. Franse bouwgroepen als Bouygues, Vinci en Eiffage, met ervaring in de bouw van voetbalstadions, zouden verrassen als ze geen kandidatuur indienen. Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk is er interesse.

Het is zeer ongewoon dat een vertegenwoordiger van de overheid publiek uitspraken doet over kandidaturen, op het ogenblik dat de inschrijvingsperiode (tot 12 mei) niet is afgesloten. Courtois wil de perceptie doorprikken dat het om een hopeloos dossier gaat waarvoor niemand belangstelling heeft.

De enige bedoeling van de persconferentie was in de verf te zetten welke inspanningen worden geleverd voor de kandidatuur van Brussel voor de organisatie van vier matchen, bij voorkeur ook de openingsmatch. De top van de voetbalbond en de politiek was opvallend aanwezig. Voetbalbond-voorzitter François De Keersmaecker, federaal premier Elio Di Rupo, Vlaams president-minister Kris Peeters, de Brusselse minister-president Rudi Vervoort, burgemeester Ivan Mayeux en minister van Financiën Guy Vanhengel, allemaal maakten ze er tijd voor vrij.

Er zijn nog twintig steden kandidaat. Tegen 25 april moest de kandidatuur zijn ingediend. In totaal zullen 13 Europese steden matchen van Euro 2020 mogen organiseren. Op 25 september hakt de Europese voetbalbond UEFA de knoop door.

Courtois benadrukt dat er nog geen concreet stadion moet zijn om een geloofwaardige kandidatuur te hebben. 'In Frankrijk waren er nog problemen met de stadions van Bordeaux toen Frankrijk het WK 1998 binnenhaalde. Toen we in 1995 Euro 2000 kregen toegewezen was het Boudewijnstadion nog niet gemoderniseerd. Dat gebeurde pas in 1997.'

De bouw van een nationaal stadion op de Heizel is wel van een andere orde. Men heeft gekozen voor een absolute topligging op parking C, eigendom van de stad Brussel, maar gelegen in Vlaanderen. Het is daardoor administratief een uiterst complex dossier. De ontsluiting is niet vanzelfsprekend en heeft een impact op de Brusselse ring.

De achilleshiel van de kandidatuur voor Euro 2020 blijft de financiering van het stadion. Sommige groepen die hun kandidatuur hebben ingediend, zoals Besix, gaven al te kennen dat het niet kan zonder overheidssteun. Di Rupo en Peeters herhaalden dat er van subsidies geen sprake kan zijn. 'We kunnen wel kijken wat we kunnen doen voor de veiligheid en de ontsluiting’, aldus Di Rupo.

‘Als we heel hard samenwerken, kan heel veel. Wat we niet hebben, is te veel tijd’, verklaarde Vanhengel aan de redactie. In de marge van de persconferentie was hij de enige die een opening liet voor overheidssteun. 'Tot nu toe heeft niemand een toezegging voor steun gedaan’, verklaarde hij aan De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud