Anneleen Desmyter stopt als topvrouw van Qrf

Qrf-CEO Anneleen Desmyter. ©rv

Anneleen Desmyter, de CEO van de beursgenoteerde vastgoedgroep Qrf, dient volgend jaar haar ontslag in. Dat zegt William Vanmoerkerke van de gelijknamige familie die de macht grijpt bij Qrf.

De specialist in binnenstedelijk winkelvastgoed Qrf kondigt woensdag een reeks opvallende wijzigingen aan. Het meest opmerkelijke is dat de West-Vlaamse ondernemersfamilie Vanmoerkerke in ruil voor de inbreng van winkels haar belang in Qrf ziet stijgen van 9,5 naar 28,3 procent. De familie wordt ook statutair zaakvoerder van de onderneming.

Volgens William Vanmoerkerke is de lage koers van Qrf een van de redenen van de familie om in te stappen. De vennootschap werd volgens haar te zwaar afgestraft voor de e-commercegolf in de retailsector. De Vanmoerkerkes behouden een ‘fundamenteel geloof in binnenstedelijk winkelvastgoed’.

Twee nieuwe bestuurders

De familie duidt zodra de deal is afgerond twee bestuurders aan, onder wie een familielid. William Vanmoerkerke laat ook weten dat CEO Anneleen Desmyter op de algemene vergadering in mei haar ontslag zal aankondigen. De familie beklemtoont dat ze respect heeft voor haar kennis van retail en het geleverde werk in moeilijke omstandigheden.

In een reactie zegt Desmyter dat haar vertrek ‘vandaag niet meteen aan de orde is’. ‘We zijn nu bezig met de afronding van de transactie en er is afgesproken dat de continuïteit gegarandeerd wordt tot aan de algemene vergadering. Daarna zullen we zien.’

De familie wil met die aankondiging waarschijnlijk onderstrepen dat Qrf met een schone lei start. Het is nog niet duidelijk wie Desmyter opvolgt.

Vrouw in mannenwereld

Desmyter (42) begon haar loopbaan bij de magazijnengroep Eurinpro (nu Goodman International). Ze richtte later de vastgoedgroep Quares op en stond mee aan de wieg van Qrf.

Desmyter is een van de weinige vrouwen in de door mannen gedomineerde vastgoedwereld. Eerder dit jaar moest ook al Sophie Lambrigs opstappen als CEO bij Home Invest Belgium. Qrf zag onlangs, net als Home Invest Belgium, zijn financieel directeur vertrekken.

De Vanmoerkerkes wilden in eerste instantie geen blokkeringsminderheid verwerven, maar wel statutair zaakvoerder worden. Zo kunnen ze het beleid uitstippelen. ‘Het is een heel sterk signaal dat één familie de referentieaandeelhouder en de statutair zaakvoerder wordt’, zegt Vanmoerkerke. Een statutaire zaakvoerder beschikt op heel wat punten over een vetorecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect