Antwerpenaars bouwen vastgoedreus rond Tour & Taxis

De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren brengt zijn ontwikkelingsdochter Extensa onder bij Leasinvest Real Estate. Rond de Brusselse megasite Tour & Taxis ontstaat zo een vastgoedreus met een eigen vermogen van bijna 1 miljard euro.

De beursgenoteerde investeringsgroep Ackermans & van Haaren (AvH) brengt zijn enorme vastgoedbelangen onder één dak. AvH, eigendom van enkele zakenfamilies, wil zijn dochterbedrijf Extensa integreren in het beursgenoteerde Leasinvest Real Estate, waarvan de holding al 30 procent bezit. Dat maakten beide bedrijven woensdagavond bekend.

Extensa is bekend als ontwikkelaar van twee megasites. Het bedrijf is eigenaar van Tour & Taxis in Brussel en bezit de helft van Cloche d'Or, een reusachtig project in het Groothertogdom Luxemburg. Leasinvest Real Estate bezit winkels en kantoren in België, Luxemburg en Oostenrijk. Voortaan kan Leasinvest niet alleen investeren in vastgoed om te verhuren, maar ook projecten ontwikkelen om te houden of te verkopen.

Die expansie was de voorbije jaren onmogelijk omdat Leasinvest de huurinkomsten nodig had om zijn hoge dividend te garanderen. Bovendien heeft het bedrijf een moeilijk coronajaar achter de rug. Omdat winkels de helft van de portefeuille uitmaken, zag Leasinvest de inkomsten en de winst in 2020 fors dalen. Ook moest het bedrijf een forse afwaardering boeken op zijn belang van 10 procent in de baanwinkelexpert Retail Estates. Leasinvest kampt ook met een relatief hoge schuldgraad van bijna 55 procent.

Extensa heeft zijn kapitaal nodig voor de eigen ontwikkeling en had daardoor minder geld voor nieuwe dingen.
Jan Suykens
CEO Ackermans & van Haaren

Door de fusie kan Leasinvest meer kapitaal vrijmaken voor de ontwikkeling van gemengde stedelijke projecten, die zowel winkels, kantoren als appartementen omvatten. 'Leasinvest heeft minder kennis van residentiële ontwikkeling, wat Extensa's sterkte is', zegt Jan Suykens, CEO van Ackermans & van Haaren. 'Extensa heeft zijn kapitaal nodig voor de eigen ontwikkeling en had daardoor minder geld voor nieuwe dingen.'

293 miljoen
Extensa wordt daarbij gewaardeerd op 293 miljoen euro, wat AvH naar verluidt een meerwaarde rond 50 miljoen euro oplevert.

Hoewel de nieuwe groep zijn positie in Luxemburg versterkt, blijft Tour & Taxis de kern van het bedrijf. Extensa ontwikkelde de site de voorbije jaren tot het goudhaantje van AvH. De troeven zijn de honderden ontwikkelde appartementen en de net gerenoveerde hallen van de Gare Maritime, die door de coronacrisis een jaar vertraging opliepen. Leasinvest Real Estate kocht het tot kantoren omgebouwde Koninklijk Pakhuis, waarin de redactie van De Tijd huist, voor 108 miljoen euro in 2015. Door de fusie smeedt AvH Tour & Taxis weer tot één geheel, wat de explosief gestegen waarde nog meer verhoogt.

Dividend

Leasinvest neemt Extensa volledig over in ruil voor nieuwe aandelen met een uitgifteprijs van 72 euro. Extensa wordt daarbij gewaardeerd op 293 miljoen euro, wat AvH naar verluidt een meerwaarde rond 50 miljoen euro oplevert. Door die operatie zal het belang van AvH in Leasinvest Real Estate stijgen van 30 naar 58,5 procent. De verzekeraars Axa en AG Insurance behouden een minderheidsbelang in het beursgenoteerde bedrijf. Met een geconsolideerd balanstotaal van ruim 1,9 miljard euro en een eigen vermogen van 800 miljoen euro ontpopt Leasinvest 2.0 zich als een van de grootste beursgenoteerde vastgoedspelers in Brussel.

Leasinvest Real Estate geeft als eerste Belgisch bedrijf zijn fiscaal voordelig statuut van gereglementeerde vastgoedvennootschap op.

Opmerkelijk is dat Leasinvest Real Estate als eerste Belgisch bedrijf zijn fiscaal voordelig statuut van gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv of bevak) opgeeft. Dat is noodzakelijk omdat gvv's maximaal 20 procent van hun portefeuille in één object mogen concentreren. Tour & Taxis zou 25 procent van de portefeuille van 1,6 miljard euro uitmaken. 'De bevak is goed geweest om een portefeuille uit te bouwen, maar in de toekomst willen we sneller inspelen op nieuwe opportuniteiten om te ontwikkelen', zegt Suykens.

Voor kleine aandeelhouders is de transformatie op korte termijn slecht nieuws. Door de uitgifte van nieuwe aandelen verwatert hun belang. Bovendien moet een gvv minstens 80 procent van haar operationeel resultaat als dividend uitkeren. Leasinvest mikt in de toekomst op een dividend van 40 à 60 procent van de winst. Op de beurs ging het aandeel donderdag in het rood.

Maar de bedrijven nuanceren die tegenvaller. Volgens Michel Van Geyte, CEO van de nieuwe combinatie, zal Leasinvest zich door de combinatie van verhuurinkomsten en winsten uit de verkoop van appartementen ontpoppen als een groeiaandeel, met hogere koersen tot gevolg. Bovendien belooft Leasinvest een stijgend dividend, terwijl het dividend van gvv's meestal stabiel blijft.

De operatie is nog niet helemaal rond. Leasinvest moet nog een fiscale ruling treffen over zijn exit uit het gvv-statuut. Wellicht in juli moeten de aandeelhouders van Leasinvest groen licht geven voor de nieuwe vastgoedreus.

De tweeling Extensa-Leasinvest

Extensa en Leasinvest zitten sinds de jaren 90 onder de paraplu van Ackermans & van Haaren (AvH). Bij de privatisering van de Nationale Investeringsmaatschappij (NIM) in 1994 erfde de Antwerpse holding AvH de kleine leasingmaatschappij Leasinvest. Dat bedrijf was weinig succesvol geweest in de leasing van vliegtuigen en had bij de verkoop als belangrijkste activa de oude passagiersterminal van Zaventem. In 1998 kreeg Leasinvest de kans om de vastgoedspeler Extensa over te nemen. Extensa werd in 1910 als Extensions & Enterprises Anversoises opgericht door de families della Faille en Van de Werve voor de ontwikkeling van enkele Antwerpse wijken, zoals Den Brandt en het Nachtegalenpark.

Om de overnameschulden terug te betalen bracht AvH Leasinvest samen met de vastgoedportefeuille van Extensa als Leasinvest Real Estate naar de beurs. Extensa ging apart voort als ontwikkelaar van gronden en vastgoed. Het bedrijf bezat aanvankelijk de helft van Tour & Taxis, maar kon de site in 2015 volledig binnenhalen. Nu belandt Extensa opnieuw onder de vleugels van Leasinvest Real Estate. 'We brengen wat vroeger samen was weer samen', zegt Jan Suykens, CEO van Ackermans & van Haaren. Het fusiebedrijf krijgt binnenkort een nieuwe naam, waardoor de namen Extensa en Leasinvest verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud