Architectenbureau noA ontwerpt kanaalmuseum in Brussel

De vroegere Citroëngarage wordt Canal-Pompidou

Het ontwerp van een combine rond het Belgische bureau NoArchitects heeft de architectuurwedstrijd gewonnen voor het museum Kanal in Brussel. Dat vernam De Tijd.

De naam van de winnaar wordt pas morgen officieel bekend gemaakt. De keuze van de internationale jury moet eerst nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur van de Stichting Kanal. Maar dat is een formaliteit.

Voor de tweede ronde waren nog zeven teams (van de oorspronkelijke 92 kandidaten) in de running. Er zaten enkele bekende namen tussen, zoals het bureau van Rem Koolhaas en een groep rond het Brusselse bureau 51N4E. De jury koos voor een consortium rond het Brusselse bureau noA en twee buitenlandse bureaus, EM2N (Zwitserland) en Sergison Bates (Groot-Brittannië). Recente realisaties van noA zijn de herinrichting van de Lakenhallen in Ieper voor het In Flanders Fields Museum, de stadscampus van de Universiteit Hasselt en het vlasmuseum Texture in Kortrijk. 

Er is voor het museumproject in Brussel een budget voorzien van 125 miljoen euro. Het museum - een verkiezingsbelofte uit 2014 bvan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zal worden geopend in 2023. Eind vorig jaar ondertekende de Brusselse regering en het Parijse topmuseum Pompidou een samenwerkingsakkoord. De overeenkomst geldt voor tien jaar en bepaalt hoe de partners zullen samenwerken om Kanal-Pompidou - zoals het museum tegenwoordig heet - vorm te geven en uit te baten

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud