Advertentie

Atenor gaat vrijuit in zaak-Migeotte

Atenor-topman Stéphan Sonneville

Atenor en zijn bestuurders zijn door de correctionele rechtbank van Turnhout vrijgesproken in een rechtszaak waarvan de feiten 15 jaar oud zijn. Het parket gaat evenwel in beroep.

Eerst even de feiten op een rijtje. Eind 1999 verkocht Atenor twee bedrijven via het Belgische filiaal van de Franse bank Société Générale. Die verkoop vloeide voort uit een overname die Atenor kort daarvoor had gedaan. Toen kocht Atenor een van de grootste kranenverhuurders van België: het Waalse familiebedrijf Manutention Migeotte en het gelieerde Entreprises Migeotte. Bij de overname werden de activiteiten overgeheveld naar twee nieuwe dochterbedrijven van Atenor: Matlift en Handling Matlift.

De overblijvende vennootschappen hadden geen activiteiten meer, maar wel nog geld in kas en openstaande belastingschulden. Via Société Générale France werden ze verkocht aan 'investeerders' - Zweedse ondernemers - die het geld van de vennootschappen verduisterden en aan hun fiscale plichten verzaakten.

De Belgische fiscus, die zich burgerlijke partij had gesteld, werd vergoed door Société Générale France in het kader van een globale dading en deed afstand van elke vordering tegen Atenor en zijn bestuurders. Het parket koos er echter voor om Atenor en een aantal bestuurders - CEO Stéphan Sonneville en CFO Sidney Bens - te vervolgen voor de strafrechtbank.

De raadkamer van Turnhout besliste Atenor en zijn bestuurders buiten vervolging te stellen, maar het parket ging daartegen in beroep, zodat de zaak werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daar werd de zaak bepleit op 3 en 4 december 2014.

De correctionele rechtbank van Turnhout oordeelde op 14 januari dat Atenor en zijn bestuurders te goeder trouw hadden gehandeld en geen inbreuk hadden gepleegd. Ze werden dan ook vrijgesproken.

Het parket heeft tegen dit vonnis echter beroep aangetekend, 'zodat het dossier nog niet definitief kan worden afgesloten', zegt Atenor in een persbericht.

Het vastgoedbedrijf wijst er op dat er nog twee andere gelijkaardige dossiers lopen bij de rechtbanken van Brussel. Atenor 'is ervan overtuigd dat ook in deze gevallen haar goede trouw zal worden erkend'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud