Atenor mag hoogste woontoren van België bouwen

Project Premium, de hoogste woontoren van België

De projectontwikkelaar Atenor heeft van de gemeente Brussel de bouwvergunning verkregen voor de bouw van het project Premium langs het Kanaal in Brussel. Het omvat een woontoren van 140 meter (de hoogste van het land), villaflats en een kantoorcomplex. De werken starten in juli en zullen 3,5 jaar duren. Het project zal een investering van meer dan 100 miljoen euro vereisen.

Het project Premium, dat gelegen is langs het kanaal, zal drie afzonderlijke entiteiten omvatten: een 140 meter hoge toren met een emblematisch architecturaal ontwerp, een geheel van villaflats van meer bescheiden formaat en een ruim en comfortabel kantoorcomplex.

De woontoren (met 41 verdiepingen) en de villaflats zullen eveneens over een aantal luxe diensten beschikken zoals een een zwembad, een spa & wellnesscentrum, een privébioscoop, restaurants, speelruimte voor de kinderen...

Kantoren

Het gemengd project voorziet voor in totaal 80.000 m² ontwikkeling. Het omvat ook  een kantoorcomplex  met in totaal 30.000 m2 oppervlakte.

De ondernemersorganisatie Unizo heeft in september 2008 een verkoop- en aankoopbelofte getekend met de vastgoedgroep Atenor. Dat engagement verviel eind deze maand als er geen bouwvergunning zou zijn geweest. Het gaat om  6.280 m² kantoorruimte in het niuwe complex. Om dat vlot te financieren moet het Unizo-complex aan de Spastraat worden verkocht. Dat is niet evident in de huidige vastgoedmarkt.

Atenor heeft ook al een eerste huurder. SMAL, een vzw die het e-governmentprogramma van de sociale sector en de sector van de gezondheidszorg ondersteunt, heeft een huurovereenkomst afgesloten voor 27 jaar voor een gebouw met 6.300 m2 kantoorruimte. De oplevering is gepland voor 2011.

Een promenade langs de waterkant zal handelszaken en buurtvoorzieningen omvatten. Dat moet bijdragen tot de nieuwe dynamiek van de wijk rond Tour & Taxi. De buurt kampt vandaag met een veiligheidsprobleem. De bovenverdieping zal toegankelijk zijn voor het publiek.

Geen verrassing

Het groen licht voor de bouwvergunning komt niet als een verrassing. Op 20 april was er een positief advies voor Premium. De aanvraag voor de bouwvergunning werd in mei 2009 ingediend. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest had al in augustus 2008 het bijzonder bestemmingsplan 'Kanaal' voorlopig goedgekeurd.

He wordt een van de grootste werven in Brussel, na de Navo in Evere en Résidence Palace (zetel Europese Raad)  in de Wetstraat.

Timing

De gemeenteraad gaf groen licht vorige donderdag. Na zeven dagen (5 juli) kunnen de werken starten. De infrastructuurwerken voor zowel de kantoren als de toren zouden nog in diezelfde maand starten. De werken aan de toren zouden rond mei 2011 beginnen. Alles moet klaar zijn eind 2013.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud