Atenor predikt geduld in Oost-Europa

CEO Stéphan Sonneville van Atenor ©Dieter Telemans

Vastgoedontwikkelaar Atenor neemt zijn tijd om zijn kantoorgebouwen in Oost-Europa van de hand te doen. CEO Stéphan Sonneville verkiest te wachten op kopers die een degelijke prijs bieden, zo was te horen op de algemene vergadering. Intussen werd een nieuw huurcontract voor tien jaar gesloten.

Atenor  gaat zijn basismétier toch niet verloochenen, klonk het een beetje bevreesd uit de mond van één van de talrijk aanwezige aandeelhouders, in een reactie op het nieuws over een langlopend huurcontract in Boekarest. De topman van de vastgoedontwikkelaar uit La Hulpe stelde hem gerust en verzekerde dat het management niet zal raken aan één van de pijlers van de strategie van het bedrijf, met name een snelle rotatie van het kapitaal. Anders gezegd: een project dat bouwrijp is, zo snel mogelijk verkopen, liefst voor het afgewerkt is.

De aankondiging vrijdagmorgen, voor de start van de AV, dat Atenor een huurcontract van tien jaar heeft gesloten met GENPACT voor het derde gebouw op de Hermes Business Campus site in Boekarest, leek dat tegen te spreken. 'In de corporate markt ligt er altijd een grotere tijdspanne tussen bouw en verkoop dan in de financiële , die markt is ook meer cyclisch', verklaarde Sonneville. Kandidaat-kopers zijn er genoeg in Oost-Europa, maar ze zijn 'creatief en geslepen' en willen huurmarges tot 8 procent, terwijl 6 procent redelijk is, aldus de CEO

Sonneville verkiest dus te wachten' en wil daarom geen timing plakken op de verkoop van 30.000 m2 kantoren op de site in de Roemeense hoofdstad. Atenor is erg enthousiast over de vastgoedsector daar: 'De positieve fundamentals in deze markt en de kennis die we er ontwikkeld hebben, maken dat we eraan denken nog nieuwe vastgoedopportuniteiten aan te grijpen in deze bloeiende markt', staat in het persbericht van vrijdagmorgen. Dat geldt overigens ook voor Boedapest waar tegen eind dit jaar 87.000 m2 bedrijfsgebouwen zullen afgewerkt zijn, waarvan ruim een derde is verhuurd.

Gebouwen die dit jaar zullen verkocht en/of opgeleverd worden of waarvan de opbrengst dit jaar zal geboekt worden, zijn de kantoorprojecten Trebel  (Belliardstraat) en Air (Luxemburg), de appartementen van Port du Bon Dieu (Namen), Brasseries de Neudorf (Luxemburg), La Sucrerie (Aat) en Au Fil des Grnads Prés (Bergen). Dat staat in de kwartaalupdate.  De gebouwen in Boedapest (Vaci Greens) en Boekarest zullen dus huurkomsten opleveren.

The One

Opmerkelijk is dat Atenor onder de hoofding 'vooruitzichten voor 2015' geen gewag maakt van The One, een kantoor- en woningenproject in de Europese Wijk. Voor dit project dat 97 woningen, 2 winkels en 29.000 m2 kantoorruimte zal tellen, ontving Atenor in november een vergunning, maar in januari werd beroep aangetekend tegen de stedebouwkundige vergunning bij de Raad van State door 'bekende verenigingen', aldus Atenor.

Na de AV toonde Sonneville zich zelfverzekerd in de goede afloop, 'piece of cake' klonk het, 'in de zomer beginnen we te bouwen'. Hilde Geens van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), één van de eisende partijen, ziet dat anders: 'Het gewest volgde zijn eigen spelregels niet, bij de opmaak van de stedebouwkundige vergunning werd onvoldoende rekening gehouden met de mobiliteit'.

Resultaten

Atenor kon zijn aandeelhouders erg mooie resultaten over 2014 voorleggen. De globale opbrengsten bleven nagenoeg stabiel op 110,8 miljoen euro, maar de nettowinst steeg van 12,0 naar 15,3 miljoen. Voor dit jaar verwacht Atenor dat de resultaten vergelijkbaar zullen zijn. Het brutodividend bedraagt opnieuw 2 euro en Sonneville zei op de AV dat dit voor 2015 zeker evenveel zal zijn.

Sonneville werd door voorzitter Frank Donck in de bloemetjes gezet omdat hij tien jaar CEO is. Nieuwe bestuurders zijn Emannuèle Attout, erebedrijfsrevisor en bestuurder van vzw Women on Board, en Michèle Grégoire, advocate aan het Hof van Cassatie en professor aan de ULB, gespecialiseerd in bedrijfsrecht. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud