Advertentie
Advertentie

AvH voegt vastgoedgroepen Leasinvest en Extensa samen

Leasinvest, de eigenaar van het Koninklijk Pakhuis op de Brusselse site Tour & Taxis, en Extensa, de ontwikkelaar van de rest van de site, komen onder één dak. ©t&t

Holding Ackermans & van Haaren (AvH) gaat zijn vastgoedontwikkelaar Extensa inbrengen bij de beursgenoteerde vastgoedgroep Leasinvest Real Estate. AvH zal zo met 58,5 procent een comfortabele meerderheid van het nieuwe Leasinvest in handen krijgen.

Extensa en Leasinvest zijn twee uithangborden van de vastgoedtak van de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren . Extensa is vooral bekend als ontwikkelaar van vastgoed op de historische Tour & Taxis site in Brussel en zakendistrict Cloche d’Or in Luxembourg City en is volledig in handen van AvH. Het beursgenoteerde Leasinvest daarentegen is eigenaar van een ruime vastgoedportefeuille van commerciële panden en kantoren in België, Luxemburg en Oostenrijk. AvH bezit hier een belang van ruim 30 procent.

Leasinvest meldt nu dat het een samengaan met Extensa bekijkt. De combinatie zou gebeuren door een volledige overname van Extensa in ruil voor nieuwe aandelen Leasinvest. Die worden bij deze transactie gewaardeerd op 72 euro per aandeel (na uitbetaling van het dividend van 5,25 euro). Door die operatie zal het belang van AvH stijgen van 30,01 procent naar 58,5 procent.

'Leasinvest 2.0 zal een unieke marktpositie hebben die ‘the best of both worlds’ combineert: recurrente huurinkomsten uit de vastgoedinvesteringen en meerwaardepotentieel van de ontwikkelingsactiviteiten',
Michel Van Geyte
CEO Leasinvest

Leasinvest zal zo een gemengde vastgoedspeler worden die niet alleen investeert in vastgoed, maar ook vastgoed zal ontwikkelen om te verkopen of in portefeuille te houden. 'Leasinvest 2.0 zal een unieke marktpositie hebben die ‘the best of both worlds’ combineert: recurrente huurinkomsten uit de vastgoedinvesteringen en meerwaardepotentieel van de ontwikkelingsactiviteiten', zegt CEO Michel Van Geyte van Leasinvest.

De nieuwe structuur moet volgens Leasinvest synergieën creëren in een groep met een geconsolideerd balanstotaal van ruim 1,9 miljard euro. De gecombineerde portefeuille bestaat vooral uit kantoren (47%) en retail (39%). Daarnaast zijn er nog enkele parkings en evenementengebouwen op de Brusselse site van Tour & Taxis. Die site is al een mooi voorbeeld van mogelijke synergieën: het tot kantoren omgebouwde Koninklijke Pakhuis, is eigendom van Leasinvest; maar de rest van de site werd ontwikkeld door Extensa.

GVV

Door de fusie zal Leasinvest van structuur veranderen. Momenteel heeft de genoteerde groep het statuut van Gereglementeerde Vastgoedvennootschap (GVV). Dat betekent dat ze minstens 80 procent van haar operationeel resultaat als dividend moet uitkeren en dat er een specifiek fiscaal regime van toepassing is.

Leasinvest zegt dat het in de toekomst 40 tot 60% van de winst uit de courante kernactiviteiten van de vastgoedgroep (EPRA-winst) zal uitkeren als dividend. Meerwaarden op de verkoop van vastgoedbeleggingen of winsten uit ontwikkelingsprojecten zouden het dividend uitzonderlijk kunnen verhogen.

Obligatiehouders

€ 350 miljoen
Kredietlijn
Leasinvest heeft voor 350 miljoen euro kredietlijnen en brugfinanciering om eventuele opgezegde leningen door de transactie terug te kunnen betalen.

Hoofdaandeelhouder Avh heeft zijn steun voor het voorstel uitgesproken, maar ook heel wat andere partijen kunnen hun zeg doen over de transactie. De aandeelhouders van Leasinvest zullen het opgeven van het GVV-statuut moeten goedkeuren. Daarnaast betekent deze statuutsverandering dat zowel banken als obligatiehouders een vervoegde terugbetaling kunnen eisen. Leasinvest heeft al enkele vrijstellingen van grote banken bekomen en heeft ook voor 350 miljoen euro kredietlijnen en brugfinanciering om eventuele opgezegde leningen te kunnen betalen.

Leasinvest zag door de blootstelling aan retailvastgoed door de coronacrisis de inkomsten en winst terugvallen in 2020. Door de participatie van 10 procent in winkelverhuurder Retail Estates kwam die klap nog harder aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud