Banimmo plant groot outlet center in Gent

Een luchtfoto van The Loop ©Banimmo

Vastgoedherontwikkelaar Banimmo koopt terreinen in het Gentse ‘The Loop’-district en gaat daar een outlet center van 32.000 m2 neerpoten.

Daarnaast wil Banimmo ook 14.500 m2 aan recreatieruimtes en 6.300 m2 aan grote winkeloppervlakte realiseren. De mogelijkheid bestaat bovendien 21.000 m2 aan kantoren te bouwen. De totale investering in het project bedraagt meer dan 180 miljoen euro.

Banimmo koopt via zijn 75-procentdochter Schoonmeers Bugten de terreinen Veld 12 Oost en een gedeelte van Veld 12 West. Verkoper is Grondbank The Loop, de eigenaar van verschillende terreinen in 'The Loop', een nieuwe stadswijk van Gent in de buurt van Gent Expo. SoGent (het stadsontwikkelingsbedrijf van de stad Gent) is meerderheidsaandeelhouder, Schoonmeers Bugten is er minderheidsaandeelhouder.

Aan de overdracht hangt wel de voorwaarde vast dat Banimmo de nodige vergunningen verkrijgt.

Outlet center

Meest in het oog springend is het outlet center dat Banimmo wil optrekken en waarvoor de groep gaat samenwerken met ‘een bekende specialist van outlet centers’.

Het bedrijf wijst er op dat het outlet center in Gent het enige zal zijn in een dichtbevolkte regio (2 miljoen consumenten op 30 minuten afstand of minder, 15 miljoen als met 90 minuten verplaatsing wordt gerekend). Er worden dan ook 3.000 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien. Het outlet center zou meer dan 2.000 banen creëren.

De stad Gent heeft zich altijd verzet tegen de bouw van een shopping center in of rond de stad. Het idee van de bouw van een outletcenter lag reeds langer op de tafel. De eerste plannen dateren van september 2009. Toen was het de bedoeling dat het outlet center in 2013 zou openen.

Banimmo hoopt de bouwwerken eind 2014 te kunnen aanvatten. De ontwikkeling zal in twee fasen gebeuren en de opening is gepland eind 2016. 

The Loop

Banimmo is reeds lange tijd betrokken bij de ontwikkeling van de The Loop. De publiek-private samenwerking tussen Banimmo en Gent is gestart in 2007  en draait rond de opwaardering van de 376.500 vierkante meter gronden rond Flanders Expo.

Banimmo leverde eind april 2012  haar eerste kantoorgebouw op op de site van The Loop. Het gaat om een gebouw van 7.200 m² voor de Vlaamse Milieumaatschappij. De eindinvesteerder is de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Het VMM-gebouw was voor de site de eerste concrete realisatie van een samenwerking tussen het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf en Banimmo.

Ghelamco

De beursgenoteerde vastgoedgroep kan die opsteker best gebruiken. Banimmo slaagde er in juni 2007 in naar de beurs te trekken als een van de laatste Belgische bedrijven voor het begin van de crisis. De groep haalde 56,7 miljoen euro op tegen een koers van 21 euro. De koers van het aandeel zakte jaren gestaag tot een dieptepunt vorig zomer van 7,55 euro. In crisistijd ligt een herontwikkelaar van oude gebouwen niet echt goed in de markt. Woensdag sloot het aandeel af op 8,34 euro. Bij de opening daalde de koers met zo'n procent.

Ook de buurt van The Loop komt er steeds meer beweging. Groep De Paepe bouwde er de Arteveldetoren, volledig verhuurd aan KBC als regionale zetel voor de bank. Het is de hoogste kantoortoren van Vlaanderen. Wat verder bouwde Ghelamco in de buurt van de Groothandelsmarkt de Ghelamco Arena, het nieuwe voetbalstadion van AA Gent. Het grootste deel van de investering van 120 miljoen euro in de site rond het Gentse stadion (20.000 plaatsen), met kantoren, hotel en een Brico Plan-It, wordt gedragen door Ghelamco, de vastgoedgroep van Paul Ghysels uit Ieper. De hele site wordt wel het Arteveldepark genoemd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud