Advertentie
Advertentie

Banimmo trekt streep onder Frans ramphoofdstuk

Dankzij de dading rond de Parijse Galerie Vaugirard sluit Banimmo zijn Franse hoofdstuk definitief af.

De beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft een dading gesloten voor een winkelcentrum in Parijs. Daarmee rondt het Brusselse bedrijf na zes jaar de opruiming van zijn mislukte Franse expansie af.

De Brusselse vastgoedontwikkelaar Banimmo is verlost van zijn Franse erfenis. Het beursgenoteerde bedrijf sloot begin vorig jaar een dading voor de Galerie Vaugirard in Parijs. Dat blijkt uit het jaarverslag van Banimmo.

De Galerie Vaugirard, een winkelcentrum, is uitstekend gelegen tegenover de Tour Montparnasse. Maar het complex is geen juweeltje. Rond een Casino-supermarkt bevinden zich 25 winkelpanden, die onder meer een tandartspraktijk, een Vietnamees restaurant en een dansschool huisvesten.

Advertentie

De Galerie Vaugirard vormde het laatste restant van Banimmo's mislukte expansie naar Frankrijk. Het bedrijf had daar onder de toenmalige referentieaandeelhouder Affine ambitieuze plannen. Maar een tiental jaar geleden kwam Banimmo zwaar in de problemen door dure overnames, een geflopt winkelcentrumproject in Wallonië en de hoge schuldenlast. Daardoor moest Banimmo massaal vastgoed verkopen. Zo ging het chique golfhotel Dolce in Chantilly de deur uit. Zijn kroonjuweel, de Marché Saint-Germain in Parijs, verkocht Banimmo voor liefst 130 miljoen euro.

Dit dossier is definitief van de baan. We hebben nu geen probleemdossiers meer.

Laurent Calonne
CEO Banimmo

Op voorstel van de banken verkocht Banimmo de Galerie Vaugirard in 2017 aan Affine. De definitieve verkoopprijs zou afhangen van de opbrengst van de verkoop die Affine eind 2018 plande. Daardoor kreeg Banimmo een vordering van 3,9 miljoen euro op Affine.

Eiffeltoren

Maar in 2018 veranderde het scenario. Affine verkocht toen na een jarenlange zoektocht zijn participatie van 49 procent in Banimmo aan de Belgische verzekeraar Patronale Life. Enkele maanden later werd Affine op zijn beurt overgenomen door de eerbiedwaardige Société de la Tour Eiffel (STE). Die beursgenoteerde Parijse vastgoedfirma werd in 1889 opgericht door Gustave Eiffel om de bouw van de Eiffeltoren te financieren.

Banimmo's vordering op Affine ging daarmee over naar de Société de la Tour Eiffel. Maar ook die worstelde met de Galerie Vaugirard. Eind 2018 bleek de winkelgalerij sterk in waarde gedaald, omdat huurders niet op tijd betaalden en panden leeg kwamen te staan. Daardoor moest Banimmo een afwaardering van 2,5 miljoen euro op de vordering boeken. Nadat de huursituatie nog was verslechterd, moest Banimmo het saldo van de vordering in 2021 volledig afwaarderen, waardoor de vordering op de STE tot nul werd gereduceerd.

3,9 miljoen euro
vordering
Banimmo had een vordering van 3,9 miljoen euro op de Société de la Tour Eiffel.

Begin 2022 vond de STE, die de Belgische verzekeraar AG (5,4%) tot haar aandeelhouders rekent, alsnog een koper voor de Galerie Vaugirard. Banimmo boekte toen voorzichtigheidshalve een bijkomende provisie van 2,5 miljoen euro, omdat STE met een schuldclaim zwaaide.

Begin 2023 besloten Banimmo en STE, dat een vastgoedportefeuille van 1,7 miljard euro heeft, alle bestaande rekeningen te vereffenen voor 2,1 miljoen euro. Dankzij die dading kon Banimmo 400.000 euro van de laatste voorziening terugnemen. 'Dit dossier is definitief van de baan', bevestigt Laurent Calonne, de CEO van Banimmo. 'We hebben nu geen probleemdossiers meer.'

Onder aansturing van Patronale Life is Banimmo de voorbije jaren volledig veranderd. Het bedrijf focust voortaan op grote ontwikkelingen in België. Het is erg actief op The Loop in Gent. Banimmo plant ook een nieuwe wijk in Charleroi. Alleen de beurskoers van het bedrijf blijft mak. Maandagavond was het aandeel 3,42 euro waard, bijna evenveel als het overnamebod van 3,30 euro dat Patronale Life in 2018 lanceerde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.