Bedrijfsrevisor PwC eist reddingsplan van Land Invest

Een simulatie van de Lins Tower. ©Land Invest Group.

Land Invest Group, het Antwerpse vastgoedbedrijf van lobbyman Erik Van der Paal en zijn Nederlandse zakenpartner Marc Schaling, wankelt door interne ruzies en acute geldnood.

De Antwerpse projectontwikkelaar die de jongste weken in een storm verzeilde door vermeende banden met het lokale stadsbestuur, kreeg een alarmbrief van de bedrijfrevisor PwC in de bus. Op basis van artikel 138 van de vennootschapswet eist PwC binnen de dertig dagen een reddingsplan.

Dat wil zeggen dat ‘gewichtige feiten’ zijn vastgesteld die het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Zonder snelle en gepaste maatregelen stapt de bedrijfsrevisor met zijn vaststellingen naar de rechtbank van koophandel.

Bedrijfsrevisor PwC eist binnen de dertig dagen een reddingsplan voor de noodlijdende vastgoedgroep.

Land Invest Group balanceert op de rand van de afgrond. Eind dit jaar moet het bedrijf 18 miljoen euro betalen aan de aannemer MBG, een dochter van de bouwgroep CFE. Hoe de vastgoedgroep dat voor elkaar gaat krijgen, is onduidelijk.

De totale schuld bedraagt 121 miljoen euro. Dat is 80 procent van het balanstotaal. Een groot deel daarvan - 51 miljoen euro - bestaat uit leningen die op gulle wijze zijn verstrekt door Ogeo Fund, zijn belangrijkste financier en aandeelhouder.

Dat Luikse pensioenfonds is in een interne ruzie verwikkeld met het duo Van der Paal en Schaling. Dat blokkeert elke mogelijke reddingsoperatie voor het bedrijf. Ogeo heeft exclusieve gesprekken lopen voor de verkoop van zijn 50 procent in Land Invest aan Dominique Janne, een aan de Waalse PS gelieerde zakenman. Van der Paal en Schaling - die respectievelijk 20 en 30 procent bezitten - zijn dan weer in onderhandeling met een groep Vlaamse investeerders voor de overname van hun aandelen. Daardoor is Land Invest in een patstelling verzeild.

Ogeo Fund weigert ook de verkoop goed te keuren van de Slachthuissite, een kroonjuweel van Land Invest, aan een derde partij. Dat is niet alleen een streep door de rekening van Triple Living, het bedrijf van vastgoedbaron Dirk Cavens dat de site wil overnemen. De affaire is ook een blok aan het been van het Antwerpse stadsbestuur, dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Slachthuissite.

Lees het volledige verhaal hier:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud