Befimmo beperkt daling waarde kantoren

Benoît De Blieck, ceo, en Laurent Carlier, cfo, van Befimmo.

Befimmo, de vastgoedbevak gespecialiseerd op vastgoed op toplocaties, komt versterkt uit het eerste halfjaar. Het bevestigt de dividendprognose van 3,45 euro per aandeel.

Voor het eerst sinds lang kan Befimmo opnieuw echt groeien. In de eerste zes maanden van dit jaar deed Befimmo twee belangrijke overnames (Blue Tower in Brussel en AMCA in Antwerpen), samen goed voor 188 miljoen euro of 10 procent van de portefeuille. Het heeft nu een portefeuille van 2.154,5 miljoen euro.

Het kon bovendien zijn zijn eigen vermogen verhogen met 14 procent door de plaatsing van aandelen in portefeuille (31 miljoen euro) en de inbreng in natura van het gebouw AMCA door AXA Belgium (10 miljoen euro).

De schuldgraad (loan to value) daalde daardoor van 47,59 procent naar 45,16 procent. Als men een 50 procent schuldgraad als grenst stelt, steeg de investeringscapaciteit van Befimmo van 98,6 miljoen euro naar 208,6 miljoen euro.

De huurinkomsten stegen met 8 procent tot 68,7 miljoen euro. Dat is meer dan de analisten hadden verwacht. Bank Degroof ging uit van 65,2 miljoen euro, KBC van 60,0 miljoen euro. Er is wel een eenmalige vergoeding inbegrepen voor het vertrek van GE aan het Schumanplein. GE betaalt de volledige huur to het einde van het contract in 2016. 'Het degelijke gebouw op een toplocatie moeten we voordien opnieuw kunnen verhuren', maakt Benoît De Blieck, ceo van Befimmo, zich sterk.

De waarde van de bestaande kantoorportefeuille werd met 0,36 procent of 7,3 miljoen euro afgeboekt. Een jaar eerder was de afwaardering nog dubbel zo groot (13,5 miljoen euro). De afwaardering is procentueel beduidend kleiner dan op de kantoorportefeuille van sectorgenoot Cofinimmo. Die moest 20,6 miljoen euro voor het eerste halfjaar (27,0 miljoen euro een jaar eerder) voorzien voor vier kantoren die het zwaar moet renoveren. De kantoorportefeuille van Cofinimmo bedraagt ook maar 1,5 miljard euro. De daling bij Cofinimmo is voor kantoren in procent vier keer hoger dan bij Befimmo.

Het netto resultaat per aandeel steeg van 1,07 euro per aandeel eind juni 2012 naar 2,35 euro per aandeel eind 2013. 'Dat is een gevolg van de stijgende huurinkomsten (+8 procent), de halvering van de waardeverminderingen op de portefeuille en een gunstige evolutie van de indekkingsinstrumenten (IAS 39), stelt cfo Laurent Carlier. De epra earnings (courante winst, exclusief resultaten op de verkoop van vastgoed, deel van de groep) stegen van 2,13 euro per aandeel naar 2,39 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud