Befimmo haalt tot 80 miljoen euro op

Het gebouw van Deloitte op de luchthaven van Zaventem is een project van Befimmo. ©Befimmo

Het geld moet onder meer dienen voor overnames door de beursgenoteerde vastgoedgroep.

Befimmo , de gereglementeerde vastgoedvennootschap die noteert op Euronext Brussel en zich toelegt op Belgisch kantoorvastgoed, gaat 60 tot 80 miljoen euro ophalen. Dat meldde Befimmo dinsdag, kort na het schorsen van de notering op de Brusselse beurs.

Het geld moet komen van de verkoop van eigen aandelen die Befimmo in zijn portefeuille heeft. Die zullen via een private plaatsing en een versnelde bookbuilding in de markt worden geplaatst bij 'gekwalificeerde investeerders', met behulp van Belfius en de zakenbank Kempen. Zij treden op als gezamenlijke bookrunners voor de operatie. De beoogde beleggers zijn Europees en een 'beperkt aantal gekwalificeerde institutionele kopers in de VS'.

Zolang de plaatsing duurt, blijft de koers geschorst. Naar verwachting zal de transactie dinsdag nog worden afgerond.

9,4 procent

Befimmo heeft volgens de website van de vastgoedgroep 9,4 procent van het kapitaal in eigen handen. Daarmee is het een van de grootste aandeelhouders. Alleen de verzekeraar AXA Belgium (9,7%) is groter. Ageas, ook een verzekeraar, en ermee verbonden vennootschappen hebben eveneens 9,4 procent in handen.

Het pakket is het gevolg van een interne fusie rond het Befimmo-vastgoedproject op de luchthaven van Zaventem, waar consultant Deloitte nu huist. 

Tegen de koers bij de schorsing (56,60 euro) is het pakket Befimmo-aandelen zo'n 150 miljoen euro waard. Het bedrijf dient daarvan dus ongeveer de helft of wat minder te gelde te maken om aan de 60 tot 80 miljoen euro te komen. Bij private plaatsingen kan de koper meestal rekenen op een korting tegenover de koers.

Overnames

De opbrengst van de kapitaaloperatie moet in eerste instantie dienen om voor ongeveer 100 miljoen euro overnames te doen. Befimmo zegt dat het na de recente aankoop van het gebouw Wet 441 gelijkaardige acquisities bestudeert. Het mikt op kwaliteitsvolle kantoorgebouwen op toplocaties, die op middellange termijn herontwikkeling nodig kunnen hebben.

Voorts wil Befimmo het netwerk van flexibele kantooroplossingen uitbreiden, via de gespecialiseerde dochter Silversquare. 'Befimmo en Silversquare willen een BeLux-netwerk uitbouwen van onderling verbonden werkplekken om beter in te spelen op de flexibele behoeften van de gebruikers van werkomgevingen', aldus het persbericht.

Vandaag baat Silversquare zes ruimtes (17.000 m²) uit in Brussel en Luxemburg. Met het huidig ontwikkelingsplan zou het BeLux-netwerk moeten groeien naar meer dan 30 ruimtes (zowat 150.000 m²) tegen 2025.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud