Advertentie
Advertentie

Befimmo hoopt garen te spinnen bij schraal aanbod

CEO Benoit De Blieck van Befimmo ©Thierry du Bois

Vastgoedgroep Befimmo heeft een behoorlijk halfjaar achter de rug, maar ook niet meer dan dat. De winst bleef op peil, net als de waarde van de portefeuille. Als de economie aantrekt, hoopt Befimmo het de komende jaren door het schrale aanbod van goede gebouwen op de markt (nog) beter te doen.

De resultaten die Befimmo kan voorleggen liggen min of meer in de lijn van de verwachtingen van de analisten. De winst per aandeel volgens de EPRA-norm daalde van 2,00 naar 1,95 euro per aandeel. Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities mikte op 1,93 euro. Maar hij verwachtte dat de operationele winst zou stijgen tot 58,8 miljoen euro, het werd maar 58,14 miljoen.

Befimmo zelf spreekt van 'sterke resultaten' De reële waarde van de portefeuille stabiliseerde op 2.347 miljoen bij gelijkblijvende perimeter.

De kantoormarkt in Brussel blijft wel 'neerslachtig', maar toch slaagde de groep erin om nieuwe contracten en vernieuwingen van huurovereenkomsten te tekenen voor 8.440 m2 kantoorruimte tegenover slechts 6.555 m2 in het eerste halfjaar van 2014.

De bezettingsgraad van de kantorenportefeuille daalde bij Befimmo van 94,07 procent naar 93,68 procent. Dat is beter dan het marktgemiddelde (ongeveer 90 procent).  'Het probleem is het moeizaam herstel na de economische crisis. De corporates , de grote bedrijven, aarzelen nog steeds', aldus Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo. 

Zoals bekend is de enige grote transactie waarmee Befimmo het eerste halfjaar kan uitpakken, de aankoop van het Gateway-gebouw op de luchthaven van Zaventem. Dat is voor 18 jaar verhuurd aan Deloitte. Het gaat om een investering van 140 miljoen. Voor het overige werd 5,85 miljoen geïnvesteerd in de bestaande portefeuille.

Befimmo blijft bij zijn basisstrategie om zich toe te leggen op gebouwen op toplocaties. Op dit ogenblik stijgen de waarderingen voor topgebouwen op de Belgische markt, terwijl ze dalen voor minder goed gelegen kantoren in de zakenwijken. Slechts een goede 10 procent van de portefeuille van Befimmo ligt gedecentraliseerd of in de periferie.

Dat belet niet dat Befimmo voor grote uitdagingen staat. Er is niet alleen de conjuncturele dimensie. De Belgische overheden op alle niveaus, belangrijke huurders van Befimmo, willen  fors besparen op kantoorruimte. 'Er ontstaat wel een tekort aan gebouwen van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid. Dat moet de komende de jaren in het voordeel van Befimmo spelen. Vergeet ook niet dat de Europese Commissie de komende vijf jaar op zoek moet naar 100.000 m² kantoorruimte', benadrukt Benoît Deblieck. 

Binnen een paar jaar komt er heel wat kantoorruimte van Befimmo ter beschikking, vooral in de Noordwijk. 'De echte uitdagingen komen er aan in 2020-2021. Tegen dan zal de markt er heel anders uit zien', maakt de CEO van Befimmo zich sterk.

Zonder schokkende gebeurtenissen tijdens de rest van het jaar, blijft Befimmo  bij zijn plan om over het lopende boekjaar een dividend uit te betalen van 3,45 euro per aandeel. In december krijgt de aandeelhouder al een voorschot op dat dividend dat 2,59 euro zou bedragen, aldus een mededeling. Over 2014 kreeg de belegger identiek hetzelfde dividend.

Na de bekendmaking van de cijfers, behoudt Koen Overlaet-Michiels zijn advies 'houden' met een koersdoel van 63 euro. 'De resultaten bevestigden de verwachtingen', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud