Advertentie
Advertentie
netto

Belg laat tweede verblijf in Spanje (even) links liggen

©Jef Boes

Het aantal Belgen dat in het tweede kwartaal een woning in Spanje kocht, daalde met 44 procent. Het is afwachten of de kandidaat-kopers snel hun weg terugvinden naar de costa's.

De daling is geen verrassing. Tijdens de coronaperiode was het fysiek bijna onmogelijk in Spanje te geraken. Pas vanaf 21 juni kon men opnieuw naar Spanje reizen. Dat had een impact op het aantal transacties en de prijzen.

Fors minder transacties

Het totale aantal woningtransacties zakte voor heel Spanje met 40 procent naar 76.545. Het waren vooral de buitenlanders die het lieten afweten. Het aantal woningen verkocht aan buitenlanders daalde in een kwartaal van 15.000 naar 8.000. 475 Belgen (-44%) kochten het voorbije kwartaal een stekje in Spanje.

Advertentie

Ook de prijzen staan onder druk. Die van nieuwbouw hielden stand (+1%), die van bestaande woningen daalden met 5 procent in een kwartaal.

De prijzen waren de voorbije jaren sterk gestegen. Vaak met 6 à 7 procent per jaar. Dat was een inhaalbeweging. Tussen 2008 en 2015 waren de prijzen door de financiële crisis met een derde gedaald.

Vraagteken

Het is uitkijken of de interesse van de Belgen in een tweede verblijf in Spanje snel terugkeert. Over en weer vliegen naar Spanje is door corona minder vanzelfsprekend en duurder geworden. En de Belg heeft de voordelen van een tweede verblijf veilig dicht bij huis aan de kust herontdekt.

Maar er is meer aan de hand dan alleen corona Vorig jaar daalde het aantal Belgische kopers al met 10 procent tot 3.600. Dat werd vooral toegeschreven aan de sterk gestegen prijzen voor nieuwbouw.

Wie in Spanje nog koopt, heeft vooral interesse in nieuwbouw.

Marleen De Vijt
CEO Azull

‘We zien nog altijd evenveel interesse als net voor corona. Wie nog koopt, heeft vooral interesse in nieuwbouw', benadrukt Marleen De Vijt, de CEO van Azull, de marktleider voor vastgoed in Spanje. In juni was er al een bescheiden stijging van het aantal transacties voor nieuwbouw (+10%). Ze verwacht niet dat de prijzen voor nieuwbouw dalen, integendeel. Er waren tijdens de eerste zes maanden in Spanje minder bouwaanvragen. Door de coronacrisis hebben de Spanjaarden opnieuw meer interesse in de eigen costa’s. De voorraad onverkochte woningen is ook niet zo groot als in 2008.

Nieuwe nomaden

De Vijt verwijst ook naar de opmars van de ‘moderne nomaden’. Dat zijn buitenlanders die hun Spaanse casa als hoofdverblijfplaats gebruiken en steeds vaker van daaruit hun job uitoefenen. Consultants of accountants kunnen perfect van overal werken, zolang ze een internetconnectie hebben. Spaanse projectontwikkelaars investeren in vergaderlokalen in residentiële projecten of in bureaukamers in appartementen. De vraag is hoe groot die niche is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.