Advertentie
Advertentie

Belgische miljardairsfamilies stappen in Roemeense vastgoedgroep

Speedwell verkocht in 2022 voor 45 miljoen euro een groot deel van het kantoorcomplex Miro in Boekarest. ©Speedwell

Baltisse en Straco, de investeringsfondsen van Filip Balcaen en het echtpaar Gino De Raedt-Frederica Verheyden, kopen een meerderheid van Speedwell. De vastgoedontwikkelaar, opgericht door twee Belgen, is actief in Roemenië, maar kijkt ook naar Polen.

Baltisse, het investeringsfonds van Filip Balcaen, en Straco, het vehikel van het labokoppel Gino De Raedt en Frederica Verheyden, doen een gezamenlijke investering in Oost-Europees vastgoed. Beide fondsen hebben samen een meerderheid gekocht in de Roemeense vastgoedontwikkelaar Speedwell. Dat melden de betrokken partijen maandag in een persbericht.

Speedwell werd in 2015 opgericht door de Vlaamse ingenieur Didier Balcaen (geen familie van Filip) en de architect Jan Demeyere. Voor de ontwikkeling van vastgoed, vooral in en rond de Roemeense hoofdstad Boekarest, haalde Speedwell het voorbije decennium 200 miljoen euro kapitaal op bij een reeks West- en Oost-Vlaamse ondernemersfamilies. Baltisse en Straco hoorden daar sinds het begin bij.

Advertentie

Beide fondsen waren ook rechtstreeks als co-investeerder bij verschillende projecten van Speedwell betrokken. Baltisse is ook de belangrijkste investeerder in WellOne, het fonds dat Speedwell in 2019 oprichtte voor zijn residentiële projecten in Roemenië. 'We vrijen al jaren, nu stappen we in het huwelijksbootje', zegt Didier Balcaen.

Wij vrijen al jaren, nu stappen we in het huwelijksbootje.

Didier Balcaen
Medeoprichter Speedwell

Naast een 'cashmoment' wilden Balcaen en Demeyere vooral de structuur van hun bedrijf vereenvoudigen door de gedeeltelijke verkoop. In het verleden gebruikte Speedwell voor elk project een eigen vennootschap met eigen investeerders en een raad van bestuur. 'We waren meer aan het rapporteren dan aan het ontwikkelen', aldus Didier Balcaen.

Met behulp van Baltisse en Straco willen de oprichters een turbo zetten op hun groeiplannen. Ze ontwikkelden en plannen ruim 150.000 vierkante meter kantoren, 23.000 vierkante meter industrieel vastgoed en ruim 6.000 appartementen in Roemenië, een populair land bij Belgische vastgoedfirma's. 'In de toekomst worden onze projecten prioritair gefinancierd door Baltisse en Straco', zegt Didier Balcaen. 'Maar de deur blijft openstaan voor andere co-investeerders.' Het stichtersduo behoudt een minderheid in Speedwell en blijft operationeel actief.

'Redelijke prijzen'

Na Roemenië heeft Speedwell expansieplannen in Polen, waar de oprichters hun vastgoedcarrière 20 jaar geleden startten. Speedwell onderhandelt over de aankoop van een eerste project rond studentenhuisvesting in de hoofdstad Warschau. Volgens Didier Balcaen draait de Poolse vastgoedmarkt momenteel een pak minder dan de Roemeense. 'Polen is, meer dan Roemenië, afhankelijk van externe middelen', zegt hij. 'Omdat veel investeerders zich hebben teruggetrokken uit Polen, staan er nu goede dingen te koop voor redelijke prijzen. Het is dus een goed moment om te kopen in Polen.' Ook de Vlaamse projectontwikkelaar Ghelamco van Paul Gheysens verkocht de voorbije maanden heel wat vastgoed in Polen.

Het is een goed moment om dingen te kopen in Polen.

Didier Balcaen
Medeoprichter Speedwell

Straco en Filip Balcaen werken wel vaker samen op vastgoedgebied. Vorig jaar kochten ze in Luxemburg samen het kantoorgebouw Vertbois. Baltisse Real Estate is actief in België, Luxembourg, Duitsland, Roemenië en ontwikkelt veel logistieke sites in de VS. Straco Real Estate, geleid door Carl-Philip de Villegas (ex-IRET), is eigenaar van de Gentse residentiële vastgoedontwikkelaar Odebrecht en bezit een derde van de Brusselse ontwikkelaar Downtown. Het bedrijf is daarnaast actief in Luxemburg en Spanje (studentenhuisvesting) en investeert in Belgisch winkelvastgoed, onder meer in de Gentse Veldstraat en op de Antwerpse Meir.

Filip Balcaen werd miljardair met de verkoop van zijn vinylfirma IVC. De Raedt en Verheyden maakten fortuin met de later verkochte medische labo’s van CMA-Medina. Hun holding Straco was aan het eind van het boekjaar 2022 goed voor een eigen vermogen van 1,52 miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.