Belgische munten voortaan in Nederland gemaakt

Munten geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt ©ANP XTRA

De Belgische euromuntstukken worden de komende vier jaar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Die instelling is wel sinds eind 2016 in handen van de Belgische Groep Heylen.

Het muntcontract van de Belgische Munt is toegewezen aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Zij gaat de Belgische euromunten en herdenkingsmunten slaan.

Toch blijft de productie van de munten in Belgische  handen. In november 2016 nam Groep Heylen de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) of Royal Dutch Mint over.

De Belgische munten zullen in Utrecht worden gemaakt. Het heeft ook een vestiging in Westerlo, maar daar worden geen officiële munten gemaakt, wel jetons en penningen.

Voor 2018 wordt een productie van ongeveer 73 miljoen 'circulaire munten' verwacht.

Naast het slaan en vernietigen van de circulaire munten, houdt de toewijzing voor de komende vier jaar ook het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische 'herdenkingsmunten' in. Dit is een activiteit waarin de KNM al veel expertise heeft.

Besparing

De Koninklijke Munt van België blijft zelf instaan voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsook voor het tegengaan van valsmunterij.

Eind oktober werden bij de Koninklijke Munt van België de laatste euromuntstukken geslagen. De productie werd er stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen.

De uitbesteding vertegenwoordigt volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar. 

Groep Heylen

Via KNM slaat Groep Heylen al 'circulaire betaalmunten', zeg maar de munten waarmee je effectief alles kan betalen,  voor 60 centrale banken, waaronder deze van Nederland en Luxemburg.

Naar eigen zeggen is Royal United Mint, de bedrijvencluster van Groep Heylen voor munten, het nummer twee in de wereld en het nummer een binnen de eurozone, althans op basis van het aantal landen waarmee gewerkt wordt.

Royal United Mint omvat naast KNM ook  Mauqouy Token Company (grootste private producent van munten voor commerciële toepasssingen in Europa, jetons en tokens), Royal Blanking (half afgewerkte munten voor de geldindustrie en verzamelmunten, het levert muntplaatjes aan de helft van de munthuizen ter wereld) en National Tokens (verdeelt souvenirmunten in 30 landen). 

De Belgische productieactiviteit van deze bedrijven is in de afgelopen vier jaar in omvang verdubbeld.

Groep Heylen is de  industriële holding van Wim Heylen, actief vanuit Herentals.

Groep Heylen is ook actief in de aankoop en ontwikkeling van logistiek vastgoed, vooral in België en Nederland.  Sinds 2015 werkt het op de Nederlandse markt hiervoor samen AG Real Estate.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud