Berlijnse KaDeWe-warenhuis staat te koop

Het Kaufhaus des Westens vierde in 2007 zijn honderdste verjaardag. (Foto: AFP)

Het iconische Berlijnse warenhuis KaDeWe, voluit Kaufhaus Des Westens, staat te koop. Eigenaars Goldman Sachs en Deutsche Bank willen profiteren van het succes van het grootste warenhuis op het Europese vasteland, meldt persagentschap Bloomberg.

Het wereldberoemde warenhuis, dat in 1907 de deuren opende, is volgens de informatie van Bloomberg een half miljard euro waard. Het is het paradepaardje van Highstreet, een partnerschap van Goldman Sachs, Deutsche Bank, Prelios en Generali.

De Berlijnse retailmarkt boomt, en daar willen de eigenaars hun graantje van meepikken. Volgens vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle loopt de huur voor de meest aantrekkelijke winkelruimte in de Duitse hoofdstad op tot 270 euro per vierkante meter, 13 procent meer dan een jaar geleden.

Alleen het gebouw van KaDeWe zou te koop zijn. De winkelruimte van 60.000 vierkante meter oppervlakte behoort tot de keten Karstadt Warenhaus. Alleen Harrodd's in Londen is nog iets groter dan KaDeWe.

Het iconische gebouw in neoclassicistische stijl in voormalig West-Berlijn, op wandelafstand van de winkelboulevard Kurfürstendamm, is ontworpen door Johann Emil Schaudt. De eigenaar, Adolf Jandorf, wilde een prestigieus warenhuis bouwen waar de allerrijkste Berlijners aan hun trekken zouden komen. Een Amerikaanse bommenwerper vernietigde het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1950 herrees het warenhuis uit zijn as en toen kreeg de naam Kaufhaus des Westens ook een politieke betekenis. Vandaag liggen meer dan 380.000 veeleer luxueuze producten uitgestald in het vijf verdiepingen tellende gebouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud