Beruchte Leuvense kotbazen opgepakt

Op initiatief van de stad, de universiteit en private ontwikkelaars als Xior werd extra huisvesting van betere kwaliteit op de Leuvense markt gebracht. ©Ans Brys

Vader Arnold en zijn zoon Manu Appeltans, wellicht de beruchtste kotbazen van het land, zijn aangehouden. Ze worden verdacht van huis­jes­mel­ke­rij en inbreuken op de Vlaamse code, met verzwarende omstandigheden.

Zowel vader Arnold, zoon Manu, moeder Appeltans als hun klusjesman werden donderdag opgepakt. De twee laatsten werden onder voorwaarden vrijgelaten.

De Limburgse familie Appeltans mag de beruchtste kotbaas van Leuven en zelfs van het hele land worden genoemd. De familie verhuurt al decennia koten aan studenten. Naar verluidt is ze de eigenaar van honderden koten in het Leuvense. Volgens sommige bronnen zijn het er zelfs meer dan 1.000. De familie was vooral bekend door de slechte kwaliteit van de woningen die ze verhuurde.

Het nieuws van de gerechtelijke actie komt niet als een verrassing. Sinds 2010 regende het klachten. Er bestaat zelfs een Facebook-groep 'Anti-Appeltans Front'.

Samenwerking

De Leuvens dienst Wonen had al meerdere overtredingen van de brandveiligheid en bouwovertredingen vastgesteld. Vorig jaar moesten ze elk al 30.000 euro terugbetalen omdat verschillende koten niet voldeden aan de wooncode. In oktober 2018 begon het gerecht ook een officieel strafonderzoek wegens vermoedelijke huisjesmelkerij.

Omdat hun reputatie zo slecht was en almaar bekender werd, lieten vader en zoon het voorbije jaar de verhuur over aan een studente.

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) reageerde tevreden op de arrestaties. 'Aan dit complexe dossier en bewijslast is lang en hard gewerkt door heel veel mensen en diensten, zowel door het parket en de federale politie als door de stadsdiensten en de lokale politie. Dankzij deze intense samenwerking tussen vele partners zijn er nu aanhoudingen verricht.'

Krapte op de kotenmarkt

De voorbije jaren was er kritiek dat de toestand zolang kon blijven bestaan. Het jarenlang chronisch tekort aan studentenhuisvesting werkte niet meteen de kwaliteitsverbetering in het goedkoopste marktsegment in de hand. De voorbije jaren werden door een samenwerking tussen de stad, de universiteit en een reeks private ontwikkelaars duizenden extra koten gebouwd zodat de studenten beter konden kiezen. De normen zijn intussen ook verstrengd en verduidelijkt.

Ridouani benadrukt dat de aanpak van huisjesmelkerij een prioriteit blijft.

De verdachten riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar. De maximumstraf van drie jaar voor huisjesmelkerij en inbreuk op de Vlaamse  Wooncode wordt verzwaard  omdat het gebeurt 'in het kader van vereniging' (bendevorming).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud