Advertentie

Besix-baas Beerlandt duwt CEO Rik Vandenberghe opzij

CEO Rik Vandenberghe (links) moest bij Besix optornen tegen voorzitter Johan Beerlandt (midden). ©Wim Kempenaers

Rik Vandenberghe verdwijnt plots als CEO van de bouwgroep Besix. Daarmee neemt eigenaar Johan Beerlandt opnieuw het heft in handen na een rampzalig coronajaar.

'Het is alle hens aan dek.' Johan Beerlandt, de voorzitter en hoofdaandeelhouder van Besix, gebruikte in september zware woorden om de netelige situatie van de Brusselse bouwgroep te omschrijven. Toch houdt Beerlandt niet iedereen aan boord van het Besix-schip. Rik Vandenberghe treedt af als CEO van Besix, meldt het bedrijf dinsdag in een persbericht.

Vandenberghe volgde Johan Beerlandt in 2017 op als CEO van Besix. Voordien had de West-Vlaming decennia voor de Nederlandse bank ING gewerkt, waar hij eindigde als topman van de Belgische activiteiten. Zijn afscheid leidde bij ING tot ophef. Vandenberghe had bij de bank net een zware herstructurering aangekondigd waarbij 3.500 jobs op de tocht stonden.

Als ex-bankier was Vandenberghe de vreemde eend in de bijt bij Besix. Zijn vertrek bij het bouwbedrijf komt plots, maar niet onverwacht. De samenwerking tussen de CEO en de voorzitter verliep niet rimpelloos. Beerlandt deed geregeld zijn beklag over de slechte gang van zaken.

Stilgelegde bouwwerven

Besix leed zwaar onder de coronacrisis. De Belgische bouwgroep boekte vorig jaar een omzet van 2,7 miljard euro, 18 procent minder dan een jaar eerder. Door stilgelegde bouwwerven en minder nieuwe projecten eindigde het bedrijf met een nettoverlies van 10 miljoen euro, terwijl Besix in 2019 bijna 50 miljoen euro winst boekte. Bovendien valt te horen dat Besix voor het eerst verliezen zou boeken in het buitenland, jarenlang de winstmotor van de groep.

Verschillende grote bouwwerven bezorgden Besix kopbrekens. Het bedrijf haalde het grote ZIN-project van de ontwikkelaar Befimmo aan Brussel-Noord binnen, maar moest dat megacontract later doorschuiven naar een concurrerend consortium. De bouw van de nieuwe hoofdzetel van de Antwerpse politie op Antwerpen X in Berchem liep grote vertraging op. Door allerlei discussies lag de werf een jaar stil.

Rik Vandenberghe bracht meer nauwkeurigheid in onze bedrijfsprocessen.
Johan Beerlandt
Uitvoerend voorzitter Besix

Pierre Sironval, die al sinds de start van zijn carrière in 1995 voor Besix werkt, volgt Vandenberghe op. Sironval werd in 2011 hoofd van de belangrijke afdeling Midden-Oosten en promoveerde in 2018 tot operationeel directeur van de groep. Beerlandt omschrijft hem in het persbericht als 'het lichtend voorbeeld van onze bedrijfscultuur van uitmuntendheid'.

Besix

  • Belgische bouwgroep, opgericht in 1909.
  • Aandeelhouders: het management rond voorzitter Johan Beerlandt en de Egyptische familie Sawiri.
  • Actief in 25 landen.
  • Omzet (2020): 2,7 miljard euro.
  • Nettoverlies: 10 miljoen euro.
  • Aantal werknemers: 12.000.

Sironval promoveert meteen tot 'deputy CEO' en wordt binnenkort ook de echte CEO. Beerlandt krijgt in het persbericht de titel 'uitvoerend voorzitter'. Dat lijkt erop te wijzen dat de 73-jarige hoofdaandeelhouder de touwtjes bij Besix opnieuw strakker in handen neemt, zonder als CEO de volledige verantwoordelijkheid te dragen. Het is wellicht geen toeval dat Beerlandt zijn zoon Hans, executive director bij Besix, in september terugriep uit Dubai.

Pierre Sironval is het lichtend voorbeeld van onze bedrijfscultuur van uitmuntendheid.
Johan Beerlandt
Uitvoerend voorzitter Besix

Rik Vandenberghe, die binnenkort 60 wordt, blijft nog enkele maanden aan om de overdracht bij Besix te verzekeren. De oud-bankier, die niet reageerde op vragen, blijft volgens het persbericht lid van de raad van bestuur van Besix. In het persbericht bedankt Beerlandt hem 'vanuit de grond van mijn hart' voor de doorgevoerde transitie. Al klinkt het enige compliment voor Vandenberghe weinig visionair. 'Hij bracht in het bijzonder meer nauwkeurigheid in onze bedrijfsprocessen', aldus Beerlandt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud